la nova proposta formativa, més flexible, està reconeguda a nivell europeu

La UJI amplia la seua oferta de microcredencials amb deu nou títols per a aquest curs 2023-24

23/11/2023 - 

CASTELLÓ. Després d'una reeixida primera sessió de treball celebrada el mes de febrer amb representants del sector privat, la Universitat Jaume I ha convocat aquest dijous una vintena de representants d'ajuntaments, associacions i col·legis professionals per a presentar les microcredencials universitàries, una proposta formativa nova, flexible i que aporta un plus de certificació, en estar reconegudes a nivell europeu.

La Comissió Europea defineix la microcredencial com una qualificació que demostra els resultats d'aprenentatge adquirits a través d'un curs o mòdul breu, avaluat de manera transparent i que poden oferir, entre altres institucions, les universitats. "L'avantatge de les microcredencials és que permeten a les persones que les cursen millorar les seues capacitats o reciclar-se, actualitzant els seus coneixements i adaptant-los a la realitat actual i a les necessitats del mercat laboral, sense haver de cursar un programa complet d'educació superior", ha destacat la vicerectora d'Estudis i Formació Permanent, Isabel García Izquierdo.

Els assistents a aquest desdejuni de treball convocat per la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, han pogut conéixer les característiques d'aquest nou format de formació, els seus avantatges i les possibilitats que ofereix als participants, especialment pel reconeixement automàtic que suposa a nivell europeu, independentment del país en el qual es curse.

Les microcredencials tenen un format innovador, inclusiu i interconnectat. "Permeten l'adquisició específica de capacitats i competències i afavoreixen l'ocupabilitat, amb el que contribuiran a ampliar les oportunitats d'aprenentatge al llarg de la vida", ha afirmat la vicerectora Isabel García Izquierdo en la seua intervenció.

En el transcurs de la trobada s'ha explicat el procediment per a la posada en marxa d'una microcredencial universitària, així com els requisits que aquesta ha de reunir: ha d'incloure determinats aspectes, com els procediments de verificació de la qualitat, el nivell de l'aprenentatge segons el Marc Europeu de Qualificacions, el volum de treball teòric necessari (en crèdits ECTS), el volum pràctic en hores, entre altres. A més, haurà de complir el principi de transparència, autenticitat i portabilitat (adequant-se als estàndards europeus EDC, European Digital Credentials).

En el cas de l'UJI, les primeres microcredencials que es van oferir en el passat curs van ser sobre compra pública innovadora en l'administració local, intel·ligència artificial aplicada als negocis i sobre preparació i gestió de projectes europeus, si bé s'ha anat ampliant l'oferta, incloent-hi una desena de nous títols per a aquest curs 2023-24.

Noticias relacionadas

next