CASTELLÓ. El Màster Universitari en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació de la Universitat Jaume I ha celebrat aquest divendres 29 de setembre una jornada d'anàlisi de les últimes tendències en la gestió d'intangibles, en la qual s'ha posat de manifest la capacitat d'aquest àmbit corporatiu de "crear millors empreses", segons ha apuntat Sebastián Cebrián, CEO de Villafañe & Associats.
La sessió, que ha servit com a acte d'inauguració del màster, ha comptat també amb la participació de la vicedegana del grau de Publicitat i Relacions Públiques de l'UJI, Magda Mut; el professor de la Universitat Complutense de Madrid Javier Fernández del Moral; el soci director de l'empresa Cuatroochenta, Santiago Gimeno; la presidenta de Dircom Comunitat Valenciana, Esther Castellano; la presidenta de l'associació adComunica, Estela Bernad; i el professor de Comunicació Audiovisual i Publicitat de l'UJI Guillermo Sanahuja.
En la seua intervenció, Cebrián ha destacat que una de les quatre àrees més importants en les organitzacions contemporànies és la de la gestió de la reputació, com es recull en el recent Informe Canvas. En la seua opinió, les empreses només poden competir i diferenciar-se gràcies als seus valors i a la gestió de la seua reputació, que cada vegada exigeixen més tant el mercat com les entitats reguladores, sobretot en les companyies cotitzades.
Per part seua, el professor Javier Fernández del Moral ha assenyalat que la gestió de la reputació no està encara prou consolidada en l'àmbit empresarial, però "s'ha avançat molt i, sobretot, és inevitable". En la seua intervenció, Santiago Gimeno ha posat el focus en la importància de mantindre una visió empresarial a llarg termini en la gestió de la reputació que, en la seua opinió, té un impacte molt important en la cotització, en el valor d'una empresa, i en la seua capacitat de competir i de ser sostenible.
El seminari, que ha sigut inaugurat per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Javier Vellón, ha servit també per a retre un homenatge a títol pòstum al professor Justo Villafañe Gallego, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Complutense de Madrid que va mantindre una estreta relació amb l'UJI en la posada en marxa dels seus estudis de Comunicació i en la gestió de la pròpia imatge i reputació de la institució universitària.
En aquest sentit, la rectora ha destacat la generositat de Villafañe amb l'UJI i la importància del seu llegat en el camp del corporate. En aquesta mateixa línia, la professora Mut ha destacat la importància de l'obra de Villafañe, que "ha crescut obertament i ha generat un diàleg molt enriquidor".
Per part seua, la presidenta de Dircom Comunitat Valenciana, Esther Castellano, ha recordat la labor de Villafañe per "posar en valor el rol del director de Comunicació" en tot tipus d'empreses i institucions. Finalment, la presidenta de l'associació adComunica, Estela Bernad, ha posat de manifest el caràcter de "visionari" del professor Villafañe perquè les empreses entenguen la importància de mesurar i de gestionar la seua reputació com a element de competitivitat.
Durant l'acte s'ha presentat també el llibre Justo Villafañe Gallego. Racionalidad y pasión más allá de los intangibles, que ha sigut editat pels professors Domingo García Marzá, Javier Marzal Felici i Francisco Fernández Beltrán. La presentació del llibre ha comptat amb algunes de les seues autores, com les professores Yolanda Ortiz i Carmen Caffarel, de la Universidad Rey Juan Carlos. El llibre, editat per Publicacions de la Universitat Jaume I, s'ha publicat en format electrònic en obert i és accessible des de la web de l'editorial universitària.