Hoy es 27 de diciembre

tres setmanes per a descobrir noves músiques

Ultrasons creix com a espai de l'escena musical emergent

3/10/2023 - 

CASTELLÓ. Ultrasons, el cicle que combina concerts amb intervencions artístiques i converses, inundarà l'Alcora de noves propostes culturals del 21 d'octubre al 4 de novembre. El propòsit com cada any és "mostrar de forma reflexiva la capacitat de crear del sector musical i la seua interrelació amb altres disciplines, com ara la poesia i la dansa", recorda el seu coordinador Blai Garcia. Des que irrompera l'any 2009, Ultrasons s'ha caracteritzat per ser una descobridora de propostes emergents, moltes d'elles compromeses amb el seu entorn i a més de molts diferents estils. Però també dona la mà a propostes ja consagrades que, tot i això, no solen encontrar-se als cartells dels festivals més mainstream.

Una de les artistes que estrenarà el seu nou treball a terres castellonenques és la trompetista i cantant catalana Alba Careta, qui presentarà el seu tercer àlbum Teia. Un recull de composicions pròpies, que parteixen del folklore per a fusionar-se amb el jazz d’una forma orgànica. "Després de la bona acollida dels àlbums Alades (2020) i Orígens (2018) a ciutats com Madrid, Bremen o Saalfelden, l'artista ha consolidat la seua presència en l'escena jazzística europea", assenyalen des del festival.

D'altra banda, també es caracteritza l'Ultrasons per fer-se preguntes sobre l'estat propi de la música. En aquest cas, l'organització ha convidat al periodista musical Nando Cruz a presentar el seu llibre Macrofestivales, el agujero negro de la música, on desemmascara tot l'entramat que hi ha darrere de cada macroesdeveniment. Des de qüestions com el 'caché' que cobren els artistes, fins a l'ansietat que genera un esdeveniment al qual s'hauria d'anar només per a gaudir, així com la precarietat, la relació que es té amb els veïns, el turisme i la tallada que les grans marques s'emporten amb la seua celebració són dignes d'estudi. És de fet, per totes aquestes raons, que sempre el cicle de l'Alcora ha volgut allunyar-se dels "estereotips" als quals avui en dia es defineix a un festival.

Programació

La 14ª edició d'Ultrasons s'iniciarà el 21 d'octubre amb la presentació d’Espurnes i Coralls, l’àlbum de debut de la cantant mallorquina Mar Grimalt. En ell, l'artista barreja sons industrials amb arrels folk, creant una experiència sonora immersiva i poètica. Grimalt estarà acompanyada a l'escenari d'Ada Elionor per a interpretar aquesta obra musical que s’estrena en terres valencianes. Així mateix, el trombonista i compositor alcorí Víctor Colomer també tocarà per primera volta Dollars Trilogy. Basada en les composicions d'Ennio Morricone per a la 'Trilogia del Dòlar', l'obra està construïda a través de la modificació melòdica, estètica i formal, adaptada al jazz contemporani i la música moderna amb múltiples influències.



Efrén López i Sylvain Barou, dos dels músics -tal com afirmen els organitzadors- "més virtuosos i versàtils en l'escena de la música d'arrel europea", s’estrenaran en format duet al festival. Efrén, instal·lat al Mas de Flors, està especialitzat en instruments tradicionals de corda, mentre que Sylvain domina els de vent. Ambdós artistes han col·laborat junts en altres projectes des que es van conéixer el 2017, units per l’interés d’explorar peces originals i tradicionals d'arreu, des d’Europa medieval als Balcans.

A més, la nova formació valenciana Balkanal Band aportarà una dosi de ritmes festius i melodies enèrgiques. La banda s’estrena a Castelló amb una barreja de la música popular dels països d'Europa de l'Est, incloent-hi música balcànica i klezmer. La seua música també incorpora el so de les "Brass Bands" de Nova Orleans, amb instruments de vent i percussió.

Mescla d'arts

I la música i la poesia es fusionaran en l'espectacle de Versonautas, que tornen a Ultrasons per a presentar el seu disc Preludi a la lentitud. Amb Ana Sanahuja i Roqui Albero a l’escenari, aquesta actuació ens vol recordar que estem constantment assetjats per la tirania del fer i oblidem que podem detindre el temps.

Així mateix, el pati del Museu de Ceràmica serà l'escenari de l’estrena de l’espectacle Aquí i ara, una proposta que combina la dansa de Pepa Cases i la música d’Edu Comelles. Junts ofereixen un espectacle que entremescla dansa i performance amb música electrònica, buscant espais no convencionals per expandir l'expressió artística i interactuar amb l'entorn de manera conscient i eclèctica. 

Amb tot, la mediadora cultural Elena Medina 'La Megi' presentarà el fotollibre col·laboratiu que ha coordinat, titulat Realismo imaginativo: pareidolia II. Es tracta de la segona part d'un llibre que  va presentar precisament a la decima edició del festival, i on es parla de fotografia, cinema, música i dansa. 

Per la seua part, la musicòloga Tamara Bellés moderarà una xerrada juntament amb els músics Efrén López i Sylvain Barou perquè el públic tinga l’oportunitat de conéixer millor i aprendre les diferents arrels que ens envolten, en una conversa sobre la música de l'antiguitat. 

Producció propia 

Finalment, l'espectacle Veus Callades de Tiranta Teatre aportarà una reflexió de caràcter feminista al cicle. Aquesta representació teatral, creada específicament per a Ultrasons, fusiona música i literatura per donar a conèixer dones autores que han estat silenciades al llarg de la història. Dones que es van veure obligades a ocultar la seua identitat darrere d'una figura masculina perquè les seues obres foren acceptades i valorades en una societat que no sempre reconeixia el seu potencial i la seua creativitat. Adrián Granjo, Rebeca Garcia, Rebeca Egea, Malena Saborit, Carlos Esteban, Carlos Granell, Ainara Olucha i Adrián Conejos (recitadores), Kevin Ibáñez (piano) i Juan Luna (director) estan darrere de la iniciativa. 

Premi Ultrasons 

En aquesta edició el Premi Ultrasons recalarà en la Colla Gegantera de l'Alcora, que protagonitzarà a més un cercavila que començarà als Salons de Bancaixa i finalitzarà a la Reixa de la Vila. L'associació ha sigut premiada pel seu compromís amb la cultura popular, "que ha treballat incansablement des del 2011 per recuperar, preservar, difondre i fer valdre el patrimoni cultural de l'Alcora".

Així, la tia Rosa “la Pelegrina”, Sentet “el Gall”, Tonet, Joaneta, Famboy, Chum Chum, José “el del Hispano”, Neleta, Nelet, Tàfol i la resta de la família gegantera, acompanyats per la música de la dolçaina i el tabal, posaran el color i el moviment a l’últim dia de la 14ª edició del cicle.

next