CASTELLÓ. L'Ajuntament de Castelló ret homenatge a Joan Fuster i la seua relació amb la ciutat amb l'edició del llibre Joan Fuster i la Fundació Huguet, del filòleg i escriptor castellonenc Vicent Pitarch. La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha presentat a la Llotja del Cànem al costat de l'autor el nou volumen de la col·lecció municipal, en un dels actes que tanquen l'Any Fuster a Castelló en el centenari del seu naixement. L'escriptor i polític de Sueca ha compartit homenatge amb el castellonenc Gaetà Huguet Segarra (1882-1959), líder republicà del valencianisme, amb la biografia escrita també per Vicent Pitarch i coeditada per l'Ajuntament i l'UJI en la col·lecció Univerciutat, que va comptar amb la presència de la vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro.
La regidora ha destacat "la importància de les dos publicacions, que interrelacionen intrínsecament a dos personatges cabdals per entendre la cultura valenciana contemporània, com són Joan Fuster i Gaetà Huguet Segarra". Ruiz ha explicat que "la publicació sobre el polític i escriptor naix a petició de la Fundació Huguet, de la que l'Ajuntament és patró, per a recordar la seua estreta vinculació amb la ciutat i amb la institució, i les afinitats que el van lligar a ells", ficant a més en valor "la magnífica investigació sobre Gaetà Huguet Segarra, una persona tan reivindicada i tan poc estudiada, de la que ara tenim una primera i extensa biografia". La vicerrectora ha destacat “el fil argumental entre les dos obres, i la connexió a través de les lletres i de l’humanisme de dos personatges capdals per a la cultura”.
El llibre Joan Fuster i la Fundació Huguet recull la relació de Joan Fuster amb el Castelló de mitjans del segle XX i amb la Fundació Huguet, de la que va ser vicepresident fundacional i més tard president. Una institució que va ocupar un lloc significatiu dins la constel·lació d'entitats i d'iniciatives civils a les quals l'escriptor de Sueca va dedicar atencions de preferència, de manera que en bona part, el Castelló de Fuster va concentrar-se en el Castelló de la Fundació Huguet, tal com s'ha assenyalat durant la presentació. Tanmateix, s'ha ressenyat el paper rellevant en aquesta relació de Gaetà Huguet Segarra, tant des d'un punt de vista personal com institucional a través de la Fundació que va instituir, en un marc històric d'una quarantena d'anys que van transcórrer des del retorn a casa de l'exiliat republicà en 1951 fins a la mort de l'humanista il·lustrat i polític de Sueca en 1992.
Gaetà Huguet Segarra (1882-1959), líder republicà del valencianisme fa un repàs a la historiografia sobre el valencianisme polític i cultural, recuperant l'aportació d'Huguet Segarra al segle XX, i aportant noves dades després de la primera publicació sobre el seu pare, ‘Gaetà Huguet Breva (1848-1926), patriarca del valencianisme’, feta pel mateix Vicent Pitarch i coeditada dins la mateixa col·lecció Univerciutat en 2021.