de categoria

Carta valenciana als Reis d'Orient

Foto: KIKE TABERNER
29/12/2020 - 

VALÈNCIA. Benvolguts Reis d'Orient

He perdut el costum d'escriure-vos la tradicional carta anual amb les peticions, però enguany no m'he pogut resistir. Espere arribar a temps i que esta carta vos arribe a palau abans que inicieu el vostre viatge arreu del món. Un viatge que entenc que fareu amb menys pompa, sense tanta faràndula, i sense donar-vos els banys de multituds als quals esteu habituats. Mira, com li ha passat al nostre rei emèrit, que ara viatja sense avisar d'on va ni on es queda, i abans era tot televisat. Bé... tot, tot, no, que molts viatges a Suïssa, Àfrica o altres paradisos fiscals tampoc ens els contaven. Però bé, això és un altre tema i jo volia fer-vos unes peticions.

Com que açò és una carta personal i molts ja vos han demanat vacunes, cures, un 2021 sense mascareta i estes coses, jo aniré directament amb les meues peticions.

1- El tema de les coses immaterials és difícil de quantificar si les porteu o no, però xics, no puc resistir-me a demanar-vos que milloreu els gustos musicals del personal, o em feu canviar el meu. Sí, puc arribar a reconéixer que estic equivocat i que J. Balvin cantant "No son de Reebok ni son Nike" és la quinta essència del bon gust musical. Però, no puc fer-ho sense la vostra ajuda. No sé com, injecteu-me l'amor per la música urbana com insulina, que deia Juan Luis Guerra, i que m'apuge la serotonina, que diuen els Manel.

2- Seguint amb el tema immaterial, sense adonar-me'n he trobat molt a faltar l'olor de pólvora, la música de banda pel carrer, el soroll d'una revetlla de festes a les tres del matí... No tant trobar que algú ha pixat al teu portal, i no eren ni l'ase ni el bou del vostre portal favorit, era algun porc. Tot i això, a vore si podeu fer alguna cosa i mirem de celebrar festetes populars, tirar traques amb motiu i vore desfilar la xaranga. Que sí, que això al remat és demanar-vos el final de la pandèmia, i som tots molt pesats amb la qüestió, però és la nostra principal preocupació... Fins i tot, estic disposat a ballar Paquito el Chocolatero com si fora una polca si ho feu possible, i no queixar-me de la batucada a les 8 del matí baix de casa el dia de la volta a peu.

3- Anant a coses més materials, estaria genial que limitàreu la difusió d'eixes imatges tan delicades, tan doloroses, tan desagradables que ens ataquen cada setmana. Parle d'eixes 'paelles' fetes arreu del món, que ni són paelles ni són res. Perquè d’acord que la paella es pot reinterpretar i fer-se de moltes maneres una volta li llevem el cognom "valenciana", però tots sabem que "arròs amb coses no és paella", i que el tema de cuinar paelles amb el lema "pardal que vola a la cassola" se n'ha anat de mare. Basta ja d'afegir ous, llonganisses, meló d'alger o pinya a la paella, que eixes coses provoquen depressió al personal. Feu que els xics de Twitter qualifiquen els paellicidis com pornografia i que cadascú trie si vol o no accedir a eixe contingut tan delicat.

4- No sé si estic demanant massa, pel que veig els infants vos demanen set o huit coses i vosaltres ja les repartiu entre iaios, tios, pares i padrins. Que per cert, qui té padrins es bateja! Llavors jo continuaré amb la meua llista demanant-vos una mascareta definitiva. Una que protegisca bé, que no calga llavar cada dos per tres, que no et convertisca en Dumbo quan la dus posada, que no s'abaixe quan parles, que no porte el somriure del Jòquer ni cap bandereta dibuixada, sense filtres addicionals, discreta, còmoda i que no coste un renyó. A vore, segur que si Apple es capfica en fer-la en dos dies la portarà 'to kiski', però si la fa alguna empresa d'Ontinyent, millor que millor.

5- Com que estem amb el tema de la fabricació local, vos demanaria que no tanquen els negocis del nostre veïnat. Ja sé que és més cosa nostra que vostra, que poc podeu fer si preferim comprar-ho tot de la Xina un poc més barat i que es trenque als dos dies, que comprar-ho fet ací. Però com teniu el poder de comprar i compreu molt, en compte d'encarregar tots estos regals que feu el dia 6 en AliExpress, a vore si podeu fer un esforç i comprar per ací eixes cosetes. Que vosaltres no teniu excusa de preu, de no poder aparcar al centre, ni de "és més còmode que me'l porten casa" perquè ningú sap on viviu exactament. Així que feu gasto per la contornada i estareu ajudant molta més gent de la que penseu.

Joe Pask (Foto: Enredo Films)

6- La cosa ja es va acabant, però com açò és Castellón Plaza, pensant en la cultura, estaria molt bé que la gent consumira més llibres, cinema, sèries, art, teatre i música feta ací. Que això també és qüestió nostra, però xics, podeu regalar-nos entradetes, llibres com Novembre o El Bestiari, algun vinil de Joe Pask o el nou de Zoo (a punt d’arribar), alguna il·lustració d'artistes locals... Tinc entés que diversifiqueu les vostres compres a gust del consumidor, doncs intenteu en compte de comprar els best-sellers típics, repartir un poc més les vostres adquisicions. Que hi ha una persona que ha rebut Pàtria per triplicat per al Pare Noel, i això no diu molt del criteri organitzatiu del vostre rival. Per cert, no sé com és la vostra relació, si en teniu, perquè per una part Santa Claus vos lleva faena, però també és competència... si m'ho deixàreu en una noteta junt amb el regal, em faríeu molt feliç.

7- I bé, a mi en un parell de camises noves, i unes esportives colorides (poden ser J'hayber que les fan a Elx) ho tindria arreglat. Perquè per demanar... demanaria que les coses duren i no tinguen obsolescència programada; que tots aquells que es dediquen a insultar per les xarxes socials es tornen empàtics; que l'equació “cases buides / gent sense casa” es puga solucionar; que tots com a consumidors fem un esforç per reduir, reciclar i reutilitzar; que la veïna del segon no fume dins l'ascensor, i que Peter Lim canvie alguna cosa o marxe que a este ritme el València acabarà tard o prompte en segona divisió. I com no vull abusar acabaré demanant bona salut per a tots, pau en el món i diners per a comprar bona cosa de carxofes de Benicarló, i ja ho tindríem apanyat.

En realitat, si poguéreu organitzar-ho perquè ens tornem a besar, abraçar, menjar putxeros a ca la iaia, anar a un concertet a ballar, tornar a casa a les tres del matí un dia que hem eixit a esmorzar, passejar per una fira del llibre i xarrar amb els autors, vore en directe els triples de Prepelic o, fins i tot, anar a una boda i tornar a ballar la conga, ens convalidaria tots els regals anteriors. Gràcies per llegir la carta sencera i bon 2021!

next