Hoy es 15 de enero

DE LA COMPRA D'EXEMPLARS A ACTIVITATS ONLINE

La Plaça del Llibre planta cara al present amb la creació d'una llibreria virtual

14/10/2020 - 

CASTELLÓ. "És un any complicat, sí, però hem esquivat la pandèmia". Aquestes paraules de Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, durant la presentació de la segona edició de la Plaça del Llibre, són una perfecta senya del que la cultura en viu està vivint arran la crisi sanitària. No són poques les cites que han aconseguit mantenir-se al calendari, però tampoc són totes. Fa a penes unes setmanes la Fira del Llibre de València anunciava la seua cancel·lació. Tot i que es mantindrà en certa manera viva, gràcies a un programa online, el risc a concentrar molts visitants ha fet que es perda el gros de la seua activitat. També a Gandia es va haver de suspendre el mateix acte que ara es farà a Castelló.

Amb sort, aquest no serà el cas de la capital de la Plana que, ara per ara, no sols espera acollir la Plaça del Llibre, del 15 al 18 d'octubre, sinó que a més, rebrà el Saló del Còmic, del 23 al 25 d'octubre; la Fira del Llibre Antic i d'Ocasió, del 29 d'octubre fins al 20 de novembre; i la Fira del llibre de Castelló, del 19 al 22 de novembre. Una aposta pel sector que, tal com ha apuntat la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, juntament amb el conseller de Cultura, Vicent Marzà, es completarà amb la compra massiva d'obres d'autors de tota la província emmagatzemades, a més, en llibreries de la ciutat. "Estem en un moment de grandíssima creació a la nostra terra. Però, sense els llibreters no fem res. Hem d'estar al seu costat i considerar-los prescriptors, professionals que aporten un factor de qualitat", ha manifestat el conseller Marzà, que a destinat 472.000 euros del pressupost cultural a l'adquisició d'exemplars.

Per la seua part, la gran cita de la lectura en valencià, té preparades més de 30 activitats amb vora 60 autors i autores convidades, així com 1.500 exemplars d'assaig, poesia, investigació universitària o literatura infantil, entre d'altres. Una xifra molt menor que la de l'any passat, quan es van reunir al voltant de 9.000 llibres, però que es combinarà per primera volta amb una programació online. "S'ha treballat en una Plaça alhora física i virtual, de manera que les presentacions físiques també comptaran amb la seua versió en línia", ha indicat Figuerola, qui ha explicat que fa dues setmanes es van gravar la majoria de conferències al Menador per assegurar-se la seua difusió.

Ara bé, el plat fort d'aquest portal 2.0, que es crearà arran la cita, és el naixement d'una llibreria en línia. "Hi haurà entre 12 i 14.000 títols vius que es podran comprar de forma totalment àgil. Res d'esperar setmanes, els enviaments tardaran entre 24 i 48 hores", ha assegurat el president de FULL. A més, la pàgina romandrà activa una volta finalitzen les fires i, per "respectar la cadena de valor del llibre", els lectors podran assignar el benefici de la compra a la llibreria que vulguen de les adherides a aquesta iniciativa. És a dir, aquesta llibreria virtual no pretén llevar ingressos als llibreters i llibreteres de cada ciutat, sinó ajudar a "fer més visible la lectura i els llibres del País Valencià". Serà, en el seu cas, l'usuari, el qui decidisca amb quin dels seus establiments de confiança col·laborar. "Sense les llibreries estem perduts, necessiten que siguen còmplices" ha afegit Figuerola.

La programació de 2020: d'antipoesia a maternitat

Durant uns dies, la Plaça del Llibre es convertirà en la "biblioteca" d'obres en valencià més gran de tot el territori. Presentacions, taules redones, trobades amb autors, contacontes i nous títols a descobrir són els ingredients principals de la cita, que aquest any, comptarà com a 'plat estrela' amb les xarrades sobre Poesia i antipoesia: l’oposició de noves tendències, de la mà d'escriptores tan rellevants com Juana Dolores Romero; o sobre Maternitat novel·lada. La realitat dins la ficció, a càrrec de Laia Asso, Eva Baltasar i Inma Monlleó. Així com, encontres dedicats a Escriptors valencians editats a Catalunya, i Traduccions al català. Atrapa la llebre i el procés de traducció. 

D'altra banda, destaquen les novetats editorials que es presentaran al públic com Clar i ras. Parlem del càncer (Vincle) d'Àngels Royo Peiró; Diari íntim d’un editor (Lletra Impresa), d'Ouyang Yu; i Ni falda ni pantalons, jo. Educació transversal i atenció a la diversitat (Onada), de Teresa Hidalgo. I juntament amb aquests noms, també s'espera la visita de creadors com Joan Navarro, Salvador Jàfer, Núria Cadenes, Joan Benesiu i Manel Baixauli.

La plaça Santa Clara, any 2019. Foto: CARLOS PASCUAL

Igualment, de nou la Universitat Jaume I, com a col·laboradora de la cita, presentarà les novetats editorials del seu Servei de Comunicació i Publicacions com, per exemple, Contra Paradís, de Manuel Vicent, o J. Francesc Boix Senmartí. El mestre que estimava la natura i la poesia, d’Òscar Pérez. L’UJI, a més, ha col·laborat en la realització d’activitats al si de la Universitat que permetran implicar tot l’estudiantat en les propostes de la programació, com la xarrada virtual on els alumnes podran conéixer millor a Biel Mesquida. De la mateixa manera, l'Ajuntament de Castelló, ha ajudat en l'elaboració d'un programa específic d'activitats escolars adreçades als diferents nivells educatius. 

Per últim, tal com ha explicat Figuerola, de forma paral·lela a aquest encontre tardorenc de la paraula escrita, s’encetarà també el projecte Llibres al cim, iniciativa que convida a tothom a agafar un llibre en la nostra llengua, pujar amb ell a una muntanya del nostre territori i compartir la fotografia del moment amb el hashtag #LlibresAlCim. "Tot i que s'edita més en valencià que en grec, la situació del llibre encara no és la que volguérem. Tenim un problema gran de visibilitat que volem reparar", ha conclòs el president de la Fundació FULL.

Noticias relacionadas

next