de categoria

Les rotondes més 'curioses' dels nostres pobles

15/06/2021 - 

VALÈNCIA. Hi ha rotondes plenes d’art, altres que no porten enlloc, moltes són anodines i altres simplement destaquen perquè tenen vegetació interior. De totes maneres, les que més criden l’atenció són aquelles que dins tenen algun element que ens desquadra, que no esperem, i que ens fa mirar-les amb ulls curiosos. També, de vegades, les factures que passen els creadors de les rotondes són quasi més cridaneres que el contingut. S’ha parlat molt de la factura de la rotonda Torre Miramar, la més cara del món, o de les rotondes de Ripollés, com la dels 180.000 euros de la rotonda per a les víctimes del terrorisme a Castelló de l’artista alizireny (que va caure pel vent). Tot i això, les de Ripollés semblen econòmiques al costat dels 524.616 euros de la rotonda alacantina del Palput (Abubilla) creada el 2008 per l’artista Ramón de Soto. 

El cas és que hi passem cada dia per davant, i tot i que desconeixem quasi sempre l’artista o l’ideòleg, formen part del nostre paisatge. De vegades per a enriquir-lo, altres voltes simplement són rotondes amb les lletres que ens indiquen a quin poble hem arribat, i alguna volta per recordar-nos que la coentor és intrínseca a la idiosincràsia valenciana. Les coentes són, en particular, les que més m’interessen, eixes rotondes que provoquen un “com és possible que algú pensara que açò era bona idea!”. I en eixe sentit he fet la tria de la següent selecció de rotondes, un Top 10 d’esperpents rotondils, que faria exclamar un “mare meua!” a la mateixa Olga Poliakoff filla, qui durant els seus anys de vida va ser la reina de la coentor valenciana. 

Avís: esta selecció és aleatòria, personal i feta des de l’humor. Ofesos de paperet de fumar, absteniu-vos de continuar la lectura.

Top 10 Rotondes valencianes més esperpèntiques 

Top 10 - Homenatge a la persiana - Saix

Hi ha una categoria de rotondes que podem qualificar “info turística”, i que tracten de reproduir, habitualment en ferro rovellat, l’element més conegut de la població. Pot ser una carxofa com a Benicarló, una muixeranga de cinc pisos com a Algemesí o una alfàbega com a Bétera. Una de les que més sorprén és este homenatge a la persiana. Una obra de Miguel Santamaría Fustel que com a rotonda és funcional, però com a persiana costa d’imaginar. 

Top 9 - Rotonda de la dutxa - Vila-real

A Vila-real hi ha molta ceràmica a les rotondes. Bé, bàsicament, a totes les poblacions de la contornada on la indústria taulellera és important hi trobem exemples. Com un parell a Onda o la rotonda de Ripollés que ret homenatge a la Pau a Almassora. Una escultura que conté detalls de trencadís i que també va caure, com el trencadís de Calatrava, que dic jo que potser és el trencadís el que porta la mala sort. En este cas, a Vila-real també hi ha una rotonda que és una font, sense trencadís, de ferro i que sembla una dutxa de l’Aquarama, i per això entra en el pòdium dels WTF rotondils

Rotonda de la dutxa - Vila-real

Top 8 - Rotonda Camió Cisterna - Xirivella

Està bé això d’aprofitar un tractor vell per a omplir una rotonda com a Pilar de la Foradada, o fins i tot una piconadora com a Llombai. I què em dieu de l’avió de combat com l’F-11 que presidix l’entrada a la Fira de Mostres a Paterna? Sense deixar l’Horta, a Xirivella, en este ús habitual de vehicles retirats per a decorar, el clàssic camió cisterna Ebro no només decora, també rega les plantes que el rodegen. El que passa és que sembla que vaja a arrancar i baixar de l’alteró on es troba en qualsevol moment!!!

Rotonda Camió Cisterna - Xirivella

Top 7 -  Sueño del hombre orquesta - Cocentaina

Hi ha una sèrie de rotondes que busquen ser artístiques i que el resultat és, com dir-ho, un empastre de por. Com la rotonda de l’Hedra verinosa a Verger o la de Diana a Torrevella que ja no es distingix si és una diana o un tauler de jugar a les dames. El cas és que a Cocentaina tenen una rotonda en honor als músics locals i a Gustavo Falcó, autor de Paquito el Chocolatero, que és… atrevida. L’autor, Luis Ardevínez, va guanyar un concurs públic entre altres onze treballs, i bé, a mi més que un homenatge em sembla una revenja. 

Sueño del hombre orquesta - Cocentaina

Top 6 - Rotonda carranc

Els animalets, com ja hem vist en el palput, són font constant d’inspiració artística. En este cas és un carranc creat a Castelló per Ferr, artista local, el que ens alegra la vista. A Borriol també hi ha una aranya i a Castelló una de cavalls, que entra en el Top 5. Per cert, Ferr també va fer una rotonda dedicada al llagostí de Vinaròs, del mateix estil. 

Rotonda carranc.

Top 5 - Cavalls solidaris - Castelló

La idea era molt bona, perquè al final esta rotonda partix d’una iniciativa solidària amb els camps de refugiats de Tinduf i tal. Però el resultat són un grapat de cavalls destenyits pel sol que penen sobre un sequer… Ausaes mi vida! És com quan et regalen un quadre lleig i has de penjar-lo precís, i que per molt que el mires mai millora. 

Cavalls solidaris - Castelló

Top 4 - La Carxofa/Pipa/Vagina - Aldaia

A vore, com a font és regulera; com a carxofa no aprovaria ni el B1; com a pipa, tira que te va… Però com a parrussa és divertit. El cas és que tot i no destacar per la seua lletjor, és una rotonda fallida que volia ser una carxofa, i és un voler i no poder de font trista, o dit malament, cagar per mig cul. 

La Carxofa/Pipa/Vagina - Aldaia.

Top 3 - Nadando Libre - El Campello

S’ha de tindre la corfa ben grossa per a fer quatre peixets rovellats i titular Nadando Libre a “l’obra d’art”. Que segur que Toni Marí és conscient que la seua balena de Xàbia o l’escultura als bous a la mar de Dénia, obres seues, agraden molt al personal. Però Nadando libre no és la seua millor obra, és millor “no t’apropes a la mar”. Tot i això, l’art és subjectiu i l’ajuntament del Campello col·loca la rotonda com a lloc d’interés turístic. 

Nadando Libre - El Campello.

Top 2 - Elogio al Progreso (Calp)

No està al top 1 perquè cal aplaudir la gent innovadora com Viktor Ferrando, però ja vos dic jo que mereix una visita, o dos. A vore, fa por, sembla una rotonda infernal amb dos lluitadors endimoniats volent ser més maligne l’un que l’altre. Al vídeo podeu vore que de nit fins i tot s’il·lumina per donar pas a una imatge que ha causat ja algun accident.  

Top 1 - Al·legoria a la citricultura - Borriana

A Borriana tenen fama de ser un poc pretensiosos, i les seues coses són sempre millors, més cares i més grans. Melchor Zapata va plantar allí un taronger de 15 tones que demostra que a Sevilla pocs camps de navelines han vist. En fi, no he vist un taronger tan gran mai, però si de veres volen retre homenatge a la citricultura, que no es gasten els diners en un pal de ferro i sí en mantindre l’agricultura local. 

Altres rotondes com Les mans de Sant Joan a Elx, la rotonda de la Hoja de segregación a Sant Vicent del Raspeig, Jonás a Castelló, La clau d’Europa a Benicàssim o la rotonda dels músics a Montserrat s’han quedat a les portes de la llista. Una selecció que ha sigut possible gràcies a España Bizarra, un web on trobareu moltíssimes rotondes curioses on es demostra que el bon gust, en este país, és prou escàs i que als polítics els agrada massa gastar en escultures de ferro quan els diners no són seus. 

next