EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | SARA BELLÉS TRIA EL SEU POBLE COM A ESPAI DE CREACIÓ I EXPRESSIÓ

Benlloc impulsa l'art al medi rural i el posiciona a l'abast de tothom

4/09/2022 - 

CASTELLÓ. El medi rural i la societat que l'habita segurament han canviat en els darrers 30 anys, encara que aquesta afirmació no vol dir que haja hagut un desenvolupament similar en els diferents camps socioeconòmics. De fet, si s'analitza la vida cultural i artística dels municipis rurals del territori més pròxim, potser encara no s'arriba a obtindre una nota acceptable, al contrari del que passa en moltes localitats menudes d'altres països, on la cultura si que forma part del dia a dia dels seus veïns. 

Per això, iniciar qualsevol activitat relacionada amb el món de l'art a les zones d'interior potser siga més una aventura o tinga algun component d'heroisme. I més si es tracta de viure del treball d'artista. Aquesta és la situació de Sara Bellés, una il·lustradora que va obrir el seu estudi a la seua localitat natal, Benlloc, ara fa 4 anys, i després d'un període en el qual ha ampliat la seua formació a diferents localitats.

Formada fora, les arrels atrapen

Nascuda a Benlloc, Sara s'ha format com a tècnic superior en Il·lustració i també en gràfica publicitaria per l'Escola d'Art de Castelló. A més, es va graduar a Granada en Belles Arts. Uns coneixements que aplica al seu treball com a il·lustradora i pintora. No és casualitat que el seu projecte de vida s'haja instal"lat al seu poble. "Sempre he tingut clar que volia tornar a Benlloc i que les meues estades a les diferents ciutats serien temporals. Els espais i el ritme no són el mateix a la ciutat que al món rural".

Després de quatre anys pareix que el projecte ja sa consolidat. "En aquests moments no em puc queixar, tinc molta feina ja que tinc molts encàrrecs, per exemple, aquest estiu he estat il·lustrant diversos contes infantils, a més dels treballs editorials que m'encomanen i diferents projectes personals". I ho fa des del poble en el qual va néixer la seua vocació, perquè ja quan "era una xiqueta m'agradava molt pintar i em passava temps amb el llapis i els colors a la mà, moltes vegades al costat de ma mare".

Compromís social

La seua primera exposició la va fer a Benlloc quan només tenia 12 anys. Des d'eixe moment, la constant ha sigut el creixement com a persona i artista. Llocs com Castelló, Benicàssim, València, Santiago de Compostela, Granada o Múrcia han vist les seues obres. La darrera exposició la va realitzar a la sala Escena de Benicàssim, dedicada al seu fill, Pol, i a partir de la qual reflexiona sobre ser mare en l'actualitat. Aquest treball és un exemple de com l'artista treballa les temàtiques de les seues obres a través del feminisme.

Eixe valor afegit de compromís social que té la seua obra també l'aplica en la realització de murals que encarreguen a les artistes els ajuntaments gràcies a l'aposta de l'Administració per a donar visibilitat al treball de la dona en el món rural i a les qüestions d'igualtat de gènere. Sara explica que enguany ha participat en diferents projectes de creació de murals a localitats d'Alacant i Múrcia i també a poblacions de les comarques de Castelló com Alcudia de Veo, Benlloc, Vilanova d'Alcolea o la Serra d'en Galceran, per exemple. I per a la tardor té un encàrrec de l'Ajuntament de Benassal. 

Tot i això, l'artista pensa "que no és fàcil impulsar el món de l'art a l'interior, però cada vegada naixen noves iniciatives que suposen una oportunitat, com són els murals que s'estan projectant, ja que és una manera d'aproximar la cultura als veïns i veïnes dels municipis rurals".

Encàrrecs i projectes personals

L'obra de Sara Bellés es caracteritza per emprar els estils realista i figuratiu als seus treballs, que principalment es basen en la ilustració (editorial, aplicada) i en els retrats, normalment encàrrecs, i que li deixen poc temps per a dissenyar i plasmar els seus projectes personals en els quals treballa, a sovint, el tema de la identitat personal. 

En breu, ens conta, obrirà el termini per encarregar treballs per a Nadal i continuarà desenvolupant nous projectes des del seu estudi a Benlloc sense cap objectiu més que "expressar el que sent a través de l'art i disfrutar del que faig, al mateix temps que propicie que l'art estiga a l'abast de tothom". I tot sense oblidar la criança del seu fill, un fet fonamental per a Sara en aquests anys, "i que ací al poble és més fàcil, ja que quan necessito ajuda tinc a ma mare al costat".

Noticias relacionadas

next