"Con una copa y un pastel, a callar Don Rafael": així és la festa de Sant Antoni a Vilafranca

20/01/2024 - 

VILAFRANCA. Vilafranca celebra la seua encesa i està gaudint al màxim dels tradicionals actes de la festa de la Publicata en honor a Sant Antoni gràcies a la Majoralia d’enguany, que s’està encarregant de que tot isca perfecte.

Ahir a la vesprada, els i les majorals de Sant Antoni van muntar la barraca a la plaça d'En Blasc a les 19h, i van marxar a descansar per a poder afrontar amb forces el dia gros de la festa. S’ha eixit cap al monte per a recollir la malea a les 10 del matí. Allà veïns i veïnes de Vilafranca s'han juntat per a carregar als 'machos' i als vehicles la malea que, ara, ja ompli la barraca. En entrar al poble, s’ha portat a terme 'L'Alto a la malea' i també s’han llegit les relacions, dirigides als i les majorals. A continuació s'ha portat a terme la ronda pels carrers del poble.


A les 18h ha començat la representació de la Vida de Sant Antoni i dels sainets a la Casa de la Cultura. Els riures i l'emoció són els protagonistes d'esta vesprada.  D'ací, els dimonis de la Vida eixiran direcció a la plaça amb coets que faran que s'encenga la barraca. Així doncs, vilafranquins i vilafranquines a la nit assistiran l'encesa de la barraca a les 20.30h.

Per a acabar, demà serà el dia que conclourà la festa. A les 10h es portarà a terme la missa i la processó en honor a Sant Antoni. Seguidament, es farà la tradicional benedicció dels animals. A continuació, tornarà a eixir la ronda pels carrers del poble. Per a aquest dia s'ha convidat als cantadors Ángela Auret i Javier Soriano, ambdós premis extraordinaris del certamen oficial de jota de Saragossa 2023. Així doncs, la festa de la publicata en honor a Sant Antoni conclourà amb la clàssica almoneda al Parador. Açò donarà fi a un cap de setmana de germanor i devoció a Sant Antoni Abat i farà que veïns i veïnes de Vilafranca esperen amb il·lusió la celebració de l'any vinent.

Recolzament de la presidenta de la Diputació

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, es bolca amb les celebracions de Sant Antoni a la província. Mostra d'això ha sigut la seua assistència durant el dia de hui als actes festius programats a Vilafranca.

Els múltiples actes programats en honor a Sant Antoni de llarg a llarg de la província mostren la diversitat i la riquesa de les tradicions del nostre territori”, ha subratllat la presidenta del Govern Provincial.

La presidenta de la Diputació ha posat en valor el caràcter altruista dels veïns i les veïnes de Vilafranca “per contribuir a la preservació de les tradicionals locals i aconseguir que actes com els viscuts estos dies en honor a Sant Antoni perduren en el temps”.

La festa de Sant Antoni de Vilafranca forma part de la promoció i col·laboració per part de la Diputació de Castelló per a la difusió de les festes de Sant Antoni dels municipis de la província com a part del seu suport al patrimoni cultural i tradicional de Castelló de cara a generar noves oportunitats turístiques i dinamitzadores dels pobles.


next