CASTELLÓ. L'art, més que mai, torna a germinar en el TEST 2022. La Mostra d’Art i Creativitat de Vila-real s'avança uns dies a la primavera, floreix amb força i plasma les seues ganes de revenja i normalitat després de dues edicions que han limitat, per imperatiu sociosanitari, el retrobament amb el públic, “un pilar clau del TEST”, afirma el seu director, Pascual Arnal.
La Mostra, recolzada pel Departament de Museus de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vila-real, manté el seu epicentre i podrà visitar-se del 5 de març al 30 d'abril de 2022 en el Convent Espai d’Art de la ciutat. Recupera el seu acte inaugural, “el moment d'interacció entre la gent que vol gaudir de l'art i que dona sentit a la cita” i amb això “el motor d'arrancada que caracteritza cada edició i del qual havíem hagut de prescindir aquests dos últims anys”, explica Arnal. Amb aquesta “jornada especial” del 5 de març tirarà a rodar la novena edició del TEST. Amb el desé aniversari ja demanant pas, la Mostra d’Art i Creativitat de Vila-real es reivindica com a plataforma per a visibilitzar i projectar el talent artístic emergent i ajudar a pujar la trajectòria dels qui aposten per l'art com a forma de vida.
La cita, un referent per la selecció de nous artistes, manté la varietat de disciplines, que escenifiquen enguany Selen Botto (fotografia), Pepe Monfort Barberà (dibuix) i Abel Iglesias (instal·lació escultòrica), que construeixen l'exposició col·lectiva amb seu en el Convent, i als qui s'uneix l'art urbà de Tellas + 2Bleene, disposats a ampliar el museu de carrer del TEST.
Són el motor que dona pols a la maquinària conceptual sobre la qual transita enguany la Mostra. Una edició que es mou “sobre una referència constant als volums i a l'objecte en si; que es fixa en la dimensió física”, detalla Pascual Arnal en al·lusió al llenguatge comú entre les quatre arestes artístiques de la cita cultural. La fotografia de Selen Botto exemplifica el treball intens sobre el volum amb la superposició d'objectes sobre escenes quotidianes d'un dia de platja o la incorporació intel·ligent de nous reclams a les seues imatges primàries a força de superposar les restes que genera l'era de consum. També Pepe Monfort Barberà “i els seus dibuixos geomètrics i abstractes que prenen ara, per primera vegada, corporeïtat, tridimensionalitat”, o la instal·lació escultòrica d'Abel Iglesias, “que és un gran volum feta d'altres volums en si mateixa” i conforma la xarxa d'obres teixides per ell al llarg de la seua producció, assumint un concepte de creació artística hipertextual, en el qual cada peça interactua formal o conceptualment amb la resta.
Els artistes del TEST 2022 conflueixen en un altre nexe que amplia la singularitat d'aquesta edició: l'halo d'una certa exclusivitat que respira. I és que totes les obres es descobreixen per primera vegada en la Mostra, bé per inèdites o per emergir sota un format adaptat a l'exposició que les fa úniques. Pepe Monfort Barberà, l'especialitat del qual és el suport de paper, el dibuix i les escultures de paper cartó i en formats reduïts, s'estrena amb una instal·lació de gran format en la qual ha intervingut sobre les parets. Abel Iglesias aterra amb una instal·lació escultòrica feta de manera especial per al TEST i el treball fotogràfic de Selen Botto mostrarà quasi de manera íntegra tot el seu recorregut per primera vegada.
TEST posarà la guinda a l'edició de 2022 amb art urbà. La intervenció a peu de carrer arriba amb el tàndem grafiter format per Tellas + 2Bleene. El fil argumental del volum emergeix també ací: els murals de gran format estampats en general sobre mitgeres que han anat alçant aquest museu a l'aire lliure deixaran pas a la fi d'abril al disseny tridimensional traçat aquesta vegada sobre un edifici al carrer Vicent Sanchiz de Vila-real. Seguint als seus predecessors (Pantone, Borondo, Escif, Sam3, Louis Lambert (3TTMan), Hyuro, Mohamed L’Ghacham i E1000), Tellas + 2Bleene aportaran la novena proposta d'art urbà del TEST.
Amb el repte de recolzar la carrera en ascens de les i els artistes emergents, la Mostra edita de nou quatre llibres d'artista, que estaran a la disposició del públic que la visite i que projectaran en el temps l'obra dels seus creadors. Tres els protagonitzen els qui donen forma a l'exposició col·lectiva en aquesta edició i un quart és per a l'artista urbà E1000, que recull l'obra ja finalitzada pel madrileny en l'edició 2021 i plasmada en diferents elements i suports urbans de Vila-real amb l'objectiu “d’humanitzar l'espai públic”. És a més la primera vegada que es recopila i publica en format físic l'obra fotografiada d'aquest artista, amb més de 20 anys de carrera.
Es tracta de catàlegs summament cuidats amb una tipografia, Pinnae, que ha sigut creada a l'escola Tipus G. de Barcelona pel dissenyador gràfic Robert Peirot (Vilafranca del Penedès, 1994). Per les arrels que uneixen a Peirot al seu territori, el seu objectiu ha sigut dissenyar una tipografia que reunira les característiques de la comarca del Penedès, una zona en la qual s'elaboren vins de qualitat mesclant processos tradicionals amb metodologies i tècniques contemporànies. La tipografia ha volgut reunir i unir aquestes característiques: humanista, amb tocs clàssics amb vèrtex en les contraformes, i contemporània, per les proporcions àmplies. La cura es respira també en els textos que nodreixen els llibres d'autor. Els de Jorge Alamar per a Selen Botto o els escrits per Víctor Monfort per a Pepe Monfort Barberà. A ells se sumen les paraules d'Eduardo Vega per a Abel Iglesias i les que dedica Martina Adell a E1000, l'artista urbà del TEST 2021.