EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'ORXATA SUVI ' ELABORA 70.000 LITRES ANUALS D'AQUESTA BEGUDA 

Eslida reivindica una parada de la ruta valenciana de l'orxata a la Serra d'Espadà

7/11/2021 - 

CASTELLÓ. Quan algú escolta la paraula orxata la ment el duu a Alboraia, el bressol d'aquesta refrescant beguda que s'elabora a partir de la xufa, un cultiu del qual es produeixen més de 5 milions de quilos amb denominació d'origen a l'Horta de València i que la cultura islàmica va ajudar a expandir per terres mediterrànies. Però la tradició orxatera també ha trobat el seu lloc al cor de la Serrà d'Espadà. Més concretament a Eslida, on Vicent Doñate i la seua germana Suni estan al front de la marca Suvi, que des de 1998 produeix orxata de forma artesanal amb la mateixa cura i estil que es fa a Alboraia.

La relació entre aquesta beguda i el gerent de Suvi ve de llarg. Tot es remunta a principis dels anys 80, quan Vicent i Asunción, els pares de Vicent i Suni, van decidir anar-se'n cap a Alboraia i obrir allí la pescateria que regentaven a Eslida amb els seus dos fills. Durant la seua estada, la família Doñate va fer amistat amb productors de xufa, els quals es van unir en una cooperativa i elaboraven la beguda baix una mateixa marca que distribuïen per diverses comarques. I com que cada cap de setmana Vicent i els sues pares tornaven al poble, de vegades, els membres de la cooperativa aprofitaven per demanar-los si podien deixar les comandes d'orxata a alguns bars.

"Al final, mon pare va decidir tornar al poble i vendre l'orxata de la cooperativa a les comarques de Castelló", explica Vicent, "i així va ser des de 1985 a 1998, any en que va desaparèixer la societat que englobava a productors de xufa d'Alboraia", assenyala. 

23 anys de trajectòria artesanal

Des d'eixe moment, i en un mercat ja consolidat, la família Doñate va decidir muntar la seua pròpia empresa d'elaboració d'orxata. "Un treball que me va ensenyar un dels membres de la cooperativa que havia desaparegut i que intente fer el millor possible", diu Vicent. L'empresa té ja 23 anys, un fet que constata que s'ha consolidat com un referent a les comarques de Castelló i del sud de València. "El fet de portar tants anys és bona senyal i un indicatiu de que ho fem bé, això ens diu la gent".

"Elaborem vora 100.000 litres de productes a l'any, dels quals uns 70.000 són d'orxata feta a partir de xufa de denominació d'origen d'Alboraia i d'una manera totalment artesanal", explica Vicent. L'èxit d'aquesta beguda hereva d'altra que en el segle XIII es denominava llet de xufes potser radica en què és un aliment nutritiu i saludable i no conté cap additiu ni conservant, només aigua, sucre, corfa de llima i canyella. 

L'estiu és l'època en que més es consumeix, i això fa que Vicent estiga "dies treballant quasi les 24 hores per produir tota la quantitat que ens demanen els clients", explica. I és que el procés de fabricació pot arribar a durar unes 13 hores.

Arrelar població

Vicent no canvia per res el fet d'haver tornat al poble i posat en marxa l'empresa. I també té clar que la producció "la faré sempre des d'ací". I és que ho té clar: "És bo apostar per implantar empreses als pobles de l'interior i també afavorir que veïns es puguen quedar a treballar". De fet, Suvi, tot i ser una empresa familiar, també compta durant bona part de l'any amb tres treballadors, dos de la mateixa Eslida i un d'Aín. "Tot el que siga consolidar població als municipis rurals és positiu", explica.

Mentrestant, la marca d'orxata Suvi ja és reconeguda en gran part de Castelló, com les comarques del Alto Palancia, l'Alt Millars, la Plana Baixa, la Plana Alta i el Camp de Morvedre, esta a València. A més, té el segell de producte artesà elaborat en un parc natural i el reconeixement de la marca Artesania Comunitat Valenciana.

next