CASTELLÓ. La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha rebut aquest matí a representants de la coordinadora No a la Mat per reclamar al Ministeri que s’escolten les problemàtiques d'aquestes línies MAT i major protecció del medi natural, sobretot a les comarques de l’interior.
La consellera ha manifestat la seua preocupació i negativa a que es desenvolupen macroprojectes de línies de molta alta tensió (MAT) que atempten contra el territori valencià i suposen «una barbaritat i autèntica empastrada contra el nostre patrimoni natural». A la reunió també han estat el director general de Transició Ecològica, Enric Juan, i el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer.
Navarro ha escoltat les preocupacions de les plataformes veïnals dels municipis afectats pels distints projectes, com els que afecten al Camp de Túria, a l’Alt Palància o a les comarques del Nord de Castelló, i ha insistit en què «les MAT generen una gran afecció mediambiental, paisatgística, de salut, de desenvolupament rural, visual, patrimonial, socioeconòmica i també d’alteració de la flora i fauna locals que no podem tolerar».
Precisament, segons ha especificat la consellera, «aquest model de depredació del territori no és l’aposta ni el model energètic de proximitat i sostenibilitat que defensem». De fet, ha volgut ressenyar que «la majoria van a les comarques de l’interior, i coneixent els problemes de despoblament d’aquestes localitats, la instal·lació de línies MAT és un greu problema per al desenvolupament rural».
Així mateix, durant l’encontre la consellera Navarro ha informat que tornarà a emplaçar-se una comunicació al propi Ministeri de Transició Ecològica perquè escolte les problemàtiques nocives d’aquests macroprojectes i confia en què, atenent a les peculiaritats i circumstàncies de cadascun d’ells, es desestimen al màxim possible.
A més, Navarro ha fet una crida a la necessitat d’avançar cap a un model energètic de proximitat, sostenible i de cura del territori on primen les renovables, l’impuls a l’autoconsum i la creació de comunitats energètiques locals front a macroprojectes com les MAT.