Hoy es 15 de enero

9ª edició, 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre

La Fira de la Biodiversitat Cultivada arriba a Benlloc

2/08/2022 - 

CASTELLÓ. Els propers 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre es celebrarà per 9a volta la Fira de la Biodiversitat Cultivada, un esdeveniment per reivindicar les varietats tradicionals del nostre territori i les llavors que han conservat els nostres llauradors i llauradores. Cada any s’alterna la ubicació de la fira entre les diferents províncies i enguany toca a Castelló, concretament a Benlloc. 

L’elecció d’aquest municipi no és fortuïta, sinó que surt de la voluntat de col·laborar i compartir programació amb les VI Jornades de la Nova Ruralitat, espai de trobada i de reflexió entorn del present i el futur del medi rural, que ja és un imprescindible d’aquesta localitat de la Plana Alta.

Llavors d’Ací és l’associació que va impulsar la celebració de la fira i any rere any ha vetlat per la seua continuïtat, sent la biodiversitat cultivada i les varietats tradicionals el seu eix principal. Des de l’any 2019 Connecta Natura es va bolcar en la seua organització, treballant per teixir xarxa entre les entitats que treballen aquesta temàtica i amb l’agroecologia.

La Fira és un espai de trobada anual de totes les persones i entitats que treballen per conservar i promocionar les varietats i els coneixements agrícoles tradicionals, amenaçats pels models agrícoles intensius i el sistema agroalimentari capitalista. Paral·lelament, el Fòrum de la Nova Ruralitat se celebra cada any per trencar amb les percepcions errònies que existeixen entorn de la ruralitat i reivindicar el món rural com un territori innovador, viu i actiu i eventual escenari per a alternatives a la crisi del món globalitzat.

Enguany aquestes tres entitats uneixen forces per organitzar un esdeveniment que incorpora la Fira de la Biodiversitat Cultivada juntament amb les Jornades de la Nova Ruralitat, sota el lema Cultivant biodiversitat i ruralitat. Amb aquest lema es vol reivindicar la unió i el suport mutu entre les persones, entitats i iniciatives del territori com a resposta a les dificultats i amenaces que afecten la ruralia actual i a la seua biodiversitat cultivada, que sovint tenen la mateixa arrel.

L'esdeveniment comptarà amb el suport de l’Ajuntament de Benlloc, el programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI), la Diputació de Castelló, la Direcció General de Cooperació Internacional de la GVA, la Xarxa Agroecològica de Castelló (XAC), l’ONG Pankara, Justicia Alimentària, la Fundació Novessendes, Terrenae i Malaerba, a més de totes les entitats que col·laboren cada any i que s’aniran afegint.

Durant el cap de setmana hi podreu trobar diverses activitats per promocionar la importància de la preservació de la biodiversitat cultivada i les varietats tradicionals com a element clau en la dinamització del espais rurals; hi haurà tallers per a sensibilitzar i formar tant al públic adult com infantil, espais de debat per animar a la reflexió i la transformació i un mercat on donar a conéixer els projectes i les entitats relacionades amb la temàtica de la fira i fomentar-hi les interaccions i la creació de xarxa.

Enmig d’aquests temps convulsos, d’inestabilitat i defalliment que ens ha tocat viure, apostem per enfocar la mirada en les alternatives coherents i sostenibles que conformen un bri de llum en aquest context.

Noticias relacionadas

next