música d'arrel, estrenes i Artistes locals

La Maria, Catalina Marraixes o Ölivia Musyk teixeixen una nova edició d'Ultrasons

4/10/2022 - 

CASTELLÓ. La 13ª edició d'Ultrasons. Músiques en vibració' tindrà lloc del 14 al 29 d’octubre. Tres caps de setmana per gaudir d’una completa programació musical, intervencions artístiques, i també de diversos actes de dinamització cultural. Un any més, l’escenari principal dels esdeveniments serà el Saló Gòtic de la Casa de la Música i els seus voltants, al casc antic de l’Alcora.

Des que arrencà l’any 2009, el cicle es fonamenta en tres bases: la pluralitat estilística, la promoció de noves propostes i el compromís cultural amb l’entorn. “L'edició d'enguany fa un ampli repàs al patrimoni musical que tenim, i incideix en com la música d'arrel evoluciona i es desenvolupa en infinitats de formes i sensacions noves”, explica Blai Garcia, coordinador de la cita.

Garcia també ha volgut recalcar que els principals punts forts seran les novetats i les estrenes en el territori valencià de propostes molt joves, però totes amb gran projecció. Al final, el seu objectiu és “donar-li un espai al públic per a deixar-se sorprendre i gaudir de la nova música sense prejudicis”, ha matisat. Aquesta voluntat de descobriment renovada consolida l’esdeveniment com a una de les principals cites culturals de la tardor a les comarques de la província.

Música d'arrel i estrenes

Aquesta 13a edició d'Ultrasons acollirà la gira 'El que està per vindre', la presentació en societat del projecte La Maria. Maria Bertomeu, que aposta per la renovació de la cançó tradicional valenciana i els seus referents, es va fer viral a les xarxes socials després de versionar l'havanera 'Arranquen vinyes', popular d'Alcàsser.

Una altra proposta de nova creació és l’agrupació de Catalina Marraixes, una iniciativa de Manuel Sánchez basada en la cançó mediterrània d’autor. El resultat és el treball discogràfic Biologia, que combina els sons del vent-metall amb instruments de corda típics de la rondalla valenciana, sintetitzadors, loops i gravacions de la natura. Enguany han sigut finalistes del XV Concurs Sons de la Mediterrània.

Ölivia Musyk, un projecte íntim que mescla sons clàssics i experimentals, aterrarà per primera vegada a terres valencianes. Clàudia Balletbó (veu) i Isabel Archs (violí i piano) mostraran en primícia un calidoscopi literari i musical amb els seus àlbums, que s’estructuren en forma de tríada. La cara A, Antich Ventura, es va publicar el 2021. I la cara B, Clamare, s’ha publicat aquesta primavera amb les col·laboracions de Tarta Relena, Marina Herlop i The Bird Yellow.

Hip Horns Brass Collective, una banda formada per tres generacions diferents de músics de jazz i música moderna, també farà el seu debut a la Comunitat Valenciana. Amb menys de dos anys, ja tenen quatre singles publicats, que defineixen l'essència del projecte: brass, carrer i passió pel hip-hop dels 90.

Nous treballs de músics consolidats

El duo Jordi Sanz i Maria Abad acostarà de forma historicista la figura del professor, concertista i compositor Félix de Santos (1874-1946). Romàntic és un monogràfic dedicat a la recreació dels instruments de pua de finals del S. XIX i principis del S. XX. Jordi Sanz va rebre el premi al 'Millor Disc de Recuperació de Patrimoni Musical' als Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2021 per Félix de Santos, obras de concierto.

Guillem Roma i la seua agrupació tancaran el cicle amb una altra primícia a la Comunitat Valenciana: Kiribati, el seu quart àlbum d’estudi. Una música que mescla l'energia tropical, el folk i la cançó d'autor. Les seues cançons proposen un viatge per influències que van des del Mediterrani als mars del Carib, recuperant i modernitzant gèneres com el bolero. Aquest és un acte conjunt amb les Jornades de Formació i Promoció Cooperativa de la Caixa Rural.

Artistes locals intergeneracionals

Enguany les propostes locals mostraran la varietat del talent local i la capacitat intergeneracional de la creativitat. L’encarregat d’obrir la 13a edició d'ULTRASONS serà el quartet de saxofons UMSCO, que es formà en 2019 al Centre d’Estudis Musicals d’Onda: una unió de quatre estudiants de diferents cursos, essent un dels integrants alcorí. Aquest 2022 van guanyar el premi 'Músiques en vibració' al XXV Concurs de Música de Cambra IES Ximén d’Urrea – Ciutat de l’Alcora, guardó que recompensa l’exploració de nous escenaris musicals.

El cicle també acollirà l’obra de l’artista contemporània Marta Negre. A la xerrada-col·loqui “L’irremeiable propòsit de pensar la imatge”, cinc càpsules audiovisuals realitzades per ella entre 2018 i 2022 seran l’excusa per tal d’abordar alguns temes actuals tractats en aquestes, com l’acceleració del temps en què vivim. Durant el cicle, també es podrà visionar una exposició de tres de les seues càpsules audiovisuals recents.

 

1ª Komunión, grup de punk format a l’Alcora el 1988, tornarà a sonar al cicle per a acomiadar al seu cantant Antonio 'Bicicleta' Díaz, després de la seua pèrdua aquest mateix any. En la seua trajectòria destaca el treball discogràfic homònim enregistrat en 1991 amb Munster Records i distribuït per Matraka Diskak. Van reaparèixer el 30 d’agost de 2008 a la 13a edició del Bestialc i, a finals de 2011, van publicar 'Konfirmación', disc que es va escoltar a l’Ultrasons de 2012.

D'altra manda, el festival manté el seu compromís amb la dinamització cultural de l’entorn. El 'Hot Talk Club – Espai de mediació cultural' d’enguany serà la continuació del debat de la passada edició. Tindrà un paper destacat en l'impuls de la reflexió, i mantindrà el format de diàleg obert entre tots els assistents, sense ponents, guions ni moderadors. Organitzat amb la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén, aquest espai serà l'encarregat de “posar cara a les perifèries, buscar la creativitat del territori, seguir buscant punts de connexió per fer xarxa i visibilitzar nous centres geogràfics i culturals”, ha recalcat Garcia.

Una altra via per a enfortir les propostes locals serà l’entrega del Premi Ultrasons, un reconeixement anual a les personalitats i/o entitats més implicades en el desenvolupament de la cultura del territori. La sisena edició del premi recau en 1ª Komunión, per ser "un grup de punk referent dels anys 80, amb una extensa trajectòria i que ha lluitat per treure endavant la música en directe a l’Alcora".

Amb una connotació un poc més social s'ha orgtanitzat la conferència-concert 'Músiques per a la vida'. Ana M. Vernia i el cor del projecte ens parlaran de la importància de la música en la societat, ja que ajuda a millorar el benestar i la qualitat de vida. Aquesta iniciativa forma part de la Càtedra d’Investigació Musical i Qualitat de Vida de la Universitat Jaume I.

Ultrasons és possible gràcies a l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora, la Diputació de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura; la cooperació de la Caixa Rural; i la col·laboració de la tenda Musical l’Alcalatén, Cervesa Montmirà i pizzeria La Gioconda. Així com l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB.

Noticias relacionadas

next