CASTELLÓ. En el museu de la Valltorta, a més de l’exposició permanent, cada mes es mostra una peça singular del fons propis. Aquest projecte ha estat coordinat per Jaume Beltrán Obiol i és el resultat de les seues pràctiques del màster d’Arqueologia que ha dut a terme en el museu de la Valltorta.
Es tracta de mostrar peces arqueològiques del període Mesolític fins a l’Edat del Ferro del material arqueològic custodiat en el museu i l’objectiu és la difusió del patrimoni cultural i la posada en valor del context arqueològic d’un territori d’art rupestre que hi ha en l’interior de la província de Castelló.
Es va començar en el mes d’abril i acabarà a l’agost. A l’abril es van mostrar peces d’ una ofrena funerària: dues banyes de cabra i una banya de cérvol, que ens remetia a les pràctiques funeràries en una comunitat mesolítica com és la del Cingle del Mas Nou (Ares del Maestrat). La peça del mes de maig ha estat una figura humana en ceràmica de Cova Fosca (Ares del Maestrat) formada per dos fragments ceràmics: el cap i el cos humà a la que interpretem una funcionalitat decorativa plàstica a manera d’alt relleu sobre les parets d’un vas ceràmic.
Es pensa que la part inferior de la figura es trobaria unida al recipient. Aquest possible tipus de tipologia ceràmica no es troba en cap altre jaciment del territori, el que implica que la natura d’aquesta figura no sorgiria d’influències regionals o foranies i que podria estar lligada a expressions locals i que no han perdurat segons la publicació de la investigadora de la Universitat de València, Maria Pilar Escribá.
Pel que fa al mes de juny, es mostrarà una peça de ceràmica decorada del Mas de Martí (Albocàsser), al juliol un vas ceràmic grafitat d’en Balaguer (Portell de Morella) i finalment a l’agost, l’amulet fàl·lic en os del Cormulló dels Moros (Albocàsser).