EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | MAS DELS FUMEROS IMPULSA L'AGROTURISME I REFORÇA EL TERRITORI  

Les Useres projecta la tomata de penjar al sud de França i dinamitza l'activitat de la comarca

11/09/2022 - 

CASTELLÓ. Les dificultats que pateixen els agricultors per a fer viables les seues explotacions augmenten dia a dia i molts d'ells han de dissenyar noves estratègies per consolidar el seu negoci, el qual, al cap i a la fi, és una forma de vida heretada dels seus avantpassats. Una transformació que han dut a terme els darrers anys les terres del Mas dels Fumeros, situat al terme de les Useres. 

La denominació s'ha convertit en la marca de tots els productes que comercialitza l'empresa, que ara regenta Esteban Tomás, la tercera generació d'aquesta companyia familiar. El gerent comenta que amb el pas del temps, “ens hem anat adaptant a les necessitats dels consumidors”.

Així, Esteban recorda que el seu iaio Cento produïa, sobretot, vi, ametlles i oli. Quan va arribar la dècada dels anys 70 del segle XX, van ser son pare, Vicent, i sa mare, Pilar, els que van gestionar el negoci i van ampliar la quantitat de terreny dedicat a l'ametlla, substituint les tradicionals vinyes de la zona. Però va ser una altra decisió, la d'introduir i ampliar la producció de tomata de penjar amb varietats autòctones la que li va donar un fort impuls al negoci, que s'ha consolidat amb la creació de la marca Mas dels Fumeros i la decisió de comercialitzar la seua producció. "En l'agricultura actual, si no comercialitzes els teus productes, estàs mort", assegura Esteban.

Oferta tot l'any

L'aposta ha un donat bon resultat i en l'actualitat la marca és una de les empreses que més quantitat de tomates de penjar comercialitza sense perdre la identitat. Fulla de pataquera, Rosa i Moraeta són algunes de les varietats que produeix la firma de les Useres, que també té finques al terme de Castelló i compra producte a altres agricultors de localitats com Vall d'Alba, Atzeneta, Cabanes, Torreblanca o Alcalà de Xivert, entre d'altres, per a poder atendre la demanda dels clients. Esteban explica que durant l'hivern també adquireix tomates d'Almeria, encara que aquestes no es comercialitzen amb el segell de qualitat Ruta de Sabor.

La qualitat i el sabor de la tomata de penjar Mas dels Fumeros és reconeguda a llocs com Barcelona, Madrid, Illes Balears, Andorra, per suposat la Comunitat Valenciana i també el sud de França i és tota una referència a punts de venda com el mercat de la Boqueria a Barcelona, el mercat de San Miguel a Madrid, tendes Gourmet, el Corte Inglés o Macro entre d'altres. "Normalment, la venda és més comú a zones on hi ha més cultura d'elaborar pa amb tomata, encara que en els darrers anys Madrid s'ha convertit en un mercat molt important". Precisament, a Madrid la marca Mas dels Fumeros estarà present a la fira Fruit Attraction entre els dies 6 i 8 d'octubre.

Connexió

En els darrers anys, la innovació també ha sigut una constant i dins del procés d'elaboració de les diferents propostes gastronòmiques que ofereix la marca es troba la tomata de penjar de cinquena gama, que és la destinada al sector de la restauració i que també ha tingut una gran acollida entre els professionals. Esteban ha passat tota la seua vida, fins que es va casar, al mas, un fet que reforça   el lligam amb el territori i amb els arrels i el traspassa a la producció. Però la tomata de penjar no és l'únic gènere que comercialitza l'empresa de les Useres. També distribueix ametlles i trufes, que adquireix a productors de Vistabella.

El constant creixement de l'empresa ha suposat l'ampliació de la plantilla, que ja supera els deu treballadors, un fet "que ajuda a assentar la població a la comarca, ja que la majoria d'ells són de la zona", assegura Esteban, qui explica que els ha costat "molt d'esforç diferenciar-se dels altres productors".

També agroturisme

En aquests moments, la firma està en constant procés de diversificació i des de fa poc més d'un any s'ha estrenat en el sector de l'agroturisme i ofereix la possibilitat de llogar una de les vivendes del mas. "Enguany hem tingut ocupada la vivenda tot l'any i oferim la possibilitat als visitants de conéixer de primera mà el procés de confecció i elaboració dels nostres productes i també de visitar les finques que treballem".

En aquest sentit, el Mas dels Fumeros també té un acord amb una agencia de viatges que porta turistes anglesos i belgues per a vore les finques i el procés d'elaboració, i després se'ls ofereix una degustació. De fet, el pròxim projecte, que ja està en marxa, és crear un espai per a realitzar tasts i degustacions de tomata maridades amb vi de la zona, a més de showcookings, conclou Esteban.

Noticias relacionadas

next