CASTELLÓ. Un equip d'investigadors de la Universitat Jaume I, dirigit per la professora Marta Martín Núñez, especialista en fotografia espanyola contemporània i directora del LabCom de l'UJI, crea l'Arxiu de Memòria Fotogràfica de la Guerra Civil (1936-1939), el primer de tot l'estat que recupera, cataloga, analitza i dona visibilitat pública a una sèrie de pràctiques fotogràfiques que fins ara no s'havien reunit. L'arxiu es presenta en el marc del Congrés Internacional sobre Fotografia que se celebra del 9 a l'11 de març de 2023 a la Universitat d'Alcalá (Madrid) i que organitza la Plataforma Centre de Fotografia i Imatge.
Durant tres anys, els investigadors han rescatat més de 100 publicacions fotogràfiques, la majoria inaccessibles per estar esgotades o descatalogades i, moltes, trobades en els circuits de segona mà o a través dels autors. Així doncs, el projecte pretén "traçar un mapa de les pràctiques fotogràfiques d'una memòria traumàtica per a la nostra societat i observar la seua expressió", d'acord amb l'equip investigador, que ha aconseguit reunir catàlegs d'exposicions, llibres fotogràfics i fotollibres.
La relació de la fotografia amb la Guerra Civil és peculiar. Mentre el fotoperiodisme modern naix en aquest moment de la història de la mà de grans noms de la fotografia com el de Robert Capa, després de la guerra s'imposa un silenci específicament fotogràfic —que no ha existit ni al cinema ni en la literatura— i que arriba fins a l'any 1999. Són les generacions de fotògrafs que l'historiador Antonio Ansón ha anomenat de la "por" i de l'"oblit".
Per tant, lluny de ser un catàleg clàssic de fotografies de la guerra, és una iniciativa centrada en treballs de creació contemporània que permeten entendre com ressona hui la història del passat. I ho fa conjugant diferents perspectives discursives: periodístiques, documentals, poètiques, assatgístiques, històriques, investigadores, narratives, familiars o, fins i tot, infantils.
De fet, els treballs corresponen a una segona generació de nets i netes que interroguen la memòria a través de la fotografia contemporània. D'una altra banda, el grup liderat per Martín Núñez ha abordat la recuperació de la memòria de les dones, que històricament han patit un doble silenciament.
A més, el projecte inclou la realització d'un documental i l'Arxiu de Memòria Fotogràfica de la Guerra Civil es podrà veure en format expositiu en el Museu de Belles Arts de Castelló entre l'11 de maig i el 9 de juliol.