EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | PACO I ELVI GESTIONEN VORA 2.000 CIRERERS A LA ZONA

Salzadella potencia el valor de la cirera i la posiciona com a motor econòmic

28/05/2023 - 

CASTELLÓ. La primavera és, potser, l'estació de l'any més seductora. Durant aquest període, els senyals de que l'estiu ja està prop en són moltes, i no només les dona la pujada de temperatures o el fet que el dia s'allarga. Un dels principals indicatius el trobem al camp. Sí, a l'agricultura. Comença el moment de la recol·lecció d'arbres fruitals i el colorit envaeix tant els aparadors de les tendes com les fruiteres de les cuines. I en eixe transitar, una de les protagonistes és la cirera.

Un fruit que està en plena campanya i que té en Salzadella un dels seus nuclis centrals a les comarques de Castelló. Allí, tenen el seu terreny Paco Mampel i Elvi Edo, un matrimoni que sempre ha cuidat i treballat els camps de cirerers i que va crear la marca Paco i Elvi fa uns anys per a comercialitzar la seua collita de cireres. "Jo sóc un apassionat del món de la cirera i sempre intento donar la màxima qualitat als clients", diu Paco. En total gestionen vora 2.000 cirerers, tots al terme de Salzadella.

El cap de setmana gran, a tocar

Enguany estaran, com cada any, a la Fira de la Cirera que se celebra a la localitat el primer cap de setmana de juny, però amb moltes menys cireres que les passades edicions. "Ha sigut un any molt roïn i tenim molt poca collita, potser la falta d'aigua i la calor que ha fet, però també les baixes temperatures que s'han donat durant les matinades, fet que ha propiciat una oscil·lació tèrmica molt gran que, des del meu punt de vista, ha condicionat la campanya", diu Paco.


En concret, la collita només arribarà a un 15% del que s'arreplega en un bon any, assegura. La producció normal dels bancals que gestiona el matrimoni oscil·la entre els 10.000 i 15.000 quilos anuals. L'escassetat del producte ha suposat un canvi de guió per a la fira, en la que tindran a la venda una melmelada elaborada amb cireres seues a l'obrador de La Posteta, un dels seus clients.

Del camp a la taula

La cirera és una de les vocacions de Paco que també té clar com a filosofia "el bon tracte al client, el bon servici i la qualitat de la fruita", assenyala, i que posa en pràctica dia a dia. I, sobretot, "la venda directa del camp a la taula, com se sol dir, fet que permet tindre un preu més adaptat a la realitat", explica Paco. I és que les matèries primeres han apujat els preus en els darrers mesos, fet que provoca que també els preus de venda als consumidors hagen augmentat. "La benzina, la llum i d'altres energies s'han apujat i això també condiciona el preu de venda".

Els clients més habituals de la marca de la Salzadella són particulars de la comarca i també d'altres pobles de la província que van a comprar cireres a la localitat del Maestrat, mentre que una altra part de la venda la distribueix baix demanda a llocs com Castelló de la Plana i altres indrets del sud de Catalunya

Tot i això, una part dels turistes que passen per Salzadella durant aquest mes de juny també adquireixen aquest fruit de color roig que el fa tan cridaner. La popularitat de la fruita més tradicional de la Salzadella, ha arribat a l'orella de MercamadridMercavalència o d'alguns venedors bascos, però Paco Mampel prefereix vendre la fruita cara a cara, de tu a tu amb el consumidor. "I el 99% dels nostres clients repeteix", assegura.

Contractació per a la collita

Durat l'època de la campanya de recol·lecció i de la venda de la fruita, si es preveu bona, Paco i Elvi contracten a 7 o 8 treballadors, fet que suposa tota una declaració d'intencions de donar suport i reforçar l'economia de la localitat. "No és fàcil trobar a gent per a treballar, ja que n'hi ha pocs que vulguen dedicar-se a l'agricultura, sobretot entre els més joves, a causa de la incertesa al voltant dels resultats que obtindràs. Les collites depenen de la climatologia i la cirera, en concret, és un fruit molt delicat". Tot i això, l'activitat agrícola es manté com una part important de l'economia de la població.

Els camps de cirerers són herència dels sogres, segons explica Paco, però "el negoci s'ha ampliat" i en aquest moment, es pot dir que el 90% dels cirerers que hi ha al bancals d'Elvi i Paco han sigut plantats per ells "i hem anat incorporant noves varietats", explica. En aquest sentit, "l'objectiu és allargar la campanya, que sol durar uns 40 dies, des de principis de maig fins a mitjans del mes de juny, per això tenim varietats primerenques com l'early bigi i també de tardanes, sense deixar de banda la burlat, una de les més tradicionals de Salzadella", conclou Paco.

Noticias relacionadas

next