EMPRESES DES DE L'INTERIOR | 'ESTYCA' PORTA MÉS DE 30 ANYS DONANT SERVICI AL SECTOR VITIVINÍCOLA

Sant Mateu realça marques com Moët & Chandon o Codorniu amb dissenys de caixes de fusta exclusives

28/11/2021 - 

CASTELLÓ. Si alguna vegada t'ha arribat a casa algun regal o detall com per exemple una botella de Moët & Chandon dins d'una caixa de fusta creada amb un disseny exclusiu, hi ha moltes possibilitats que eixe estoig haja estat confeccionat a Sant Mateu. I més concretament a l'empresa Estyca, una de les firmes de referència en el sector de caixes i estoigs de fusta. Juan José Mulet i Alberto Forner, no imaginaven el recorregut que tindria l'empresa quan allà per l'any 1987 tot va començar per una casualitat. 

Mulet, explica, treballava en aquella època a una empresa de Sant Sadurni d'Anoia i, casualment, es va quedar sense caixes de fusta per a empaquetar les botelles de vi que tenia encomanades i el proveïdor no podia servir-les. Així que, diu el gerent d'Estyca, “com a Sant Mateu sempre ha hagut una forta tradició de treballar la fusta, li vaig plantejar a Forner, que era fuster, de poder servir l'encàrrec i quasi sense pensar-ho vam començar a produir caixes al garatge d'una casa després de fer una forta inversió comprant compressors, grapadores i màquina de serigrafiar”. 

A 1988 va haver-hi un altre encàrrec. Anava tot molt ràpid i l'any 1989 van decidir fer un pas endavant i crear la firma Estyca. Juan José Mulet es va arriscar i va deixar la seguretat que li atorgava el seu treball a una empresa de mobles de Sant Mateu. “El volum de treball era molt alt i la situació era ja estressant”, explica el gerent d'Estyca. Codorniu no va tardar a entrar com a client i un any després el volum de fabricació era ja de 52.000 caixes a l'any. I és que tot i que els primers anys la feina era una cosa similar a un hobby, la realitat es va imposar.


“Ara hi ha una sensació de satisfacció personal, d'haver fet les coses bé i de prendre una bona decisió com va ser especialitzar-nos en l'elaboració de caixes exclusives per a botelles de vi i cava, igual que en el sector tèxtil et fan vestits a mida, i això ens ha permés evitar la competència de les empreses multinacionals que fan caixes estàndard”, explica Mulet, qui assenyala que “li donem a cada caixa la personalitat que transmet la botella i l'adaptem a la mida de cada producte”.

La manera de treballar la fusta no és l'únic plus que ofereix l'empresa. La fusta que utilitza està certificada per Aenor amb el PEFC, que assegura que tota la matèria prima que s'utilitza ve de boscos gestionats sosteniblement del nord d'Espanya, i a més, també disposa del certificat fitosanitari que estableix que la fusta compleix les normes dels embalatges que s'utilitzen per al comerç amb països tercers. 

L'empresa s'ha consolidat i amb 32 anys d'experiència és ja referent en el sector. La qualitat dels productes i la cura en el treball ha fet que a més de Moët & Chandon o Codorniu, cellers com Miguel Torres, proveïdor principal de tots els cellers del Priorat, Tinto Pesquera de Ribera de Duero, Marqués de Cáceres de La Rioja i alguna firma francesa s'hagen fixat en el treball d'Estyca a l'hora d'aconseguir un packagin exclusiu, de prestigi i amb personalitat. El representant d'Estyca explica també que “a banda de la bona imatge que deixa el detall en la persona que el rep, la caixa de fusta li dona a la botella un embalatge resistent i aïllant que va molt bé per a les empreses que exporten als cinc continents”. 

Mulet reconeix que “no ha sigut un camí fàcil i hem hagut de salvar tres crisis”. Parla especialment de la de l'any 2008, que va fer quasi desaparéixer la tradició de regalar caixes de Nadal, i que era la temporada en la qual més treballava l'empresa. Aquella situació va fer replantejar part de l'estratègia empresarial, i a l'elaboració de caixes per a botelles va ampliar la seua carta de productes destinada a altres sectors en matèria de publicitat. Així, empreses reconegudes com Cosentino, fabricants de revestiments de cuines o inclús Coca-Cola, han demanat els serveis d'Estyca per a empaquetar merchandising o per a entregar mostres del material fabricat als arquitectes, en el cas de Cosentino.

La innovació també ha sigut una prioritat en l'empresa de Sant Mateu que utilitza maquinària i tecnologia d'última generació, fet que li permet arribar a fabricar 500.000 caixes a l'any que també 'vesteixen' les botelles del celler Mayo García de Vilafamés, l'oli de la Varona la Vella de Sant Mateu i inclús els perfums i les cremes d'Aromes de Morella. 

Per a aconseguir els bons resultats, Estyca compta amb 30 treballadors, molts de la capital històrica del Maestrat i altres de diferents municipis de la comarca, fet que “ajuda a estabilitzar la població”, explica Mulet i “mantenir la qualitat de vida que tenim als pobles”.

Noticias relacionadas

next