exposició a la Llotja del Cànem

Sergio Belinchón mostra el seu "atles" en construcció de la ciutat de Berlín

23/11/2022 - 

CASTELLÓ. "No m'interessa ni em plantege un treball que pretenga abastar tot el que significa Berlín, tasca d'altra banda impossible. El que m'atrau són els elements de canvi, les restes de com era fins fa poc la ciutat, els escenaris quotidians dels seus habitants, i és la convivència de tot això el motor del projecte". Així descriu Sergio Belinchón el seu treball Atlas provisional de Berlín un projecte fotogràfic que va iniciar al gener de 2021 i que encara es troba en procés d'execució, i el contingut del qual es podrà veure a partir d'aquest pròxim dijous 24 de novembre de 2022 en l'exposició que s'inaugura a la Llotja del Cànem.

En aquesta mostra es podrà veure una part del treball de l'artista valencià que resideix fa 20 anys en la capital alemanya, amb el qual pretén aprofundir en la descripció del moment actual de la ciutat, en ple procés de transformació i "on les noves construccions solapen la ciutat del mur, dels descampats, on conviuen capes d'història que reflecteixen els canvis importants esdevinguts des de primers del segle XX fins a l'actualitat", explica Belinchón. Precisament, el concepte 'provisional' vol reforçar la idea que el document reflecteix només el moment en el qual es fa el treball i també que Berlín es troba en fase de provisionalitat, de canvi, segons Belinchón.

L'artista valencià va decidir emprendre aquest treball després d'adonar-se que la ciutat havia canviat molt des de la seua arribada i molts elements característics havien desaparegut "pel fet que l'ultracapitalisme arrasa l'espai urbà, es construeix cada mil·límetre lliure de la ciutat en un afany especulatiu sense precedents, es maquilla l'existent per a fer-ho atractiu en el sector immobiliari i on l'ultraliberalisme homogeneïtza els elements característics de la ciutat".

Aquest treball no és un parèntesi en la trajectòria del fotògraf valencià, sinó més aviat al contrari: hi continua amb el seu interès de retratar el territori i els espais urbans, igual que ha fet durant la seua fructífera carrera. Però, en aquest treball Belinchón també vol introduir peces que humanitzen els documents. Per això, ha buscat "elements que reflectisquen la vida de les persones que habiten la ciutat perquè el projecte siga, d'alguna manera, un reflex de la societat", al mateix temps que s'integren persones en els escenaris dels quals vol parlar, la qual cosa és una novetat en el treball, "amb la intenció de mostrar les relacions de la gent amb la ciutat, emfatitzant el sentiment de soledat", explica.

L'exposició que s'inaugura a la Llotja no té només un component fotogràfic, explica l'artista valencià, sinó que també reflecteix el seu interès per altres tipus d'art com la pintura o el cinema: "Tot això em porta a posar en relació les imatges que busque amb característiques d'una certa pintura clàssica i amb la narrativa del cinema. Bruegel, determinats punts de vista en les escenes de Vermeer, com representa els elements urbans Pieter de Hoog, una certa abstracció pictòrica, l'hiperrealisme de Richard Estes o elements renaixentistes on els diversos components que formen la imatge van generant direccions en la mirada i xicotetes narratives", conclou.

En aquesta exposició es podran veure al voltant de 20 fotografies de les milers que ha realitzat el fotògraf, una selecció d'imatges que parlen d'aqueixa actualitat, però funcionen de manera independent, que tenen una potència i càrrega simbòlica suficient com per a ser autònomes. I és el conjunt de totes aquestes imatges la que conforma un discurs sobre Berlín.

El mateix dia de la inauguració, l'artista parlarà del seu treball en una sessió del Photobook que tindrà lloc a la Llotja del Cànem a les sis de la vesprada.

Noticias relacionadas

next