EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | LO PORCELLET ELABORA VORA mil PERNILS anuals 100% DE CASTELLÓ

Traiguera aposta per productes carnis gourmet per a dinamitzar l'economia del territori

24/04/2022 - 

CASTELLÓ. Durant el segle XX, almenys fins a principis de la segona meitat, el treball de la terra necessitava de bestiar, com per exemple els matxos per a poder realitzar les tasques diàries al camp. Així, un dels negocis de l'època era el de tractant de cavalleries. Eixa era la feina de Joan Grañana, que va tindrE que reinventar-se a finals de la dècada dels 60 per l'arribada del tractor i del desenvolupament tecnològic de la maquinària. Així va ser com va apostar per la criança de porcs i va muntar una petita granja al terme de Traiguera.

Quan va arribar l'hora de la jubilació, l'any 2005, va ser el seu fill, també Joan, el que va continuar amb el negoci, juntament amb la seua dona, "sempre tenint en compte els necessari estàndard de benestar animal", assegura Grañana, i aplicant tota la saviesa que els va transmetre el seu pare. 

6.000 porcs anuals

Ara gestionen una granja en la que hi ha uns 6.000 porcs, "una carn que portem a xicotets escorxadors de les comarques de Castelló, com el de Morella, Benassal, Vinaròs, Onda o Borriana i també a altres com al d'Utiel-Requena, i municipis d'Albacete, Conca o Toledo, i que venem a tendes i carnisseries artesanes de l'entorn", explica. Joan defén a més "el model d'aquesta xicoteta indústria càrnia, que dona treball als municipis d'interior i ajuda a mantindre la població".

Quan es van convertir en gerents de l'empresa, li van posar el nom de Lo Porcellet, i a partir d'ahí van iniciar també una línía de diversificació del negoci. Així, han començat a vendre directament en les seues tendes els seus productes. "El nostre client principal són les xicotetes tendes i carnisseries. Al reduir-se la quantitat d'aquestos negocis hem iniciat una nova línia de negoci i hem obert al públic una tenda gourmet a Traiguera, on venem els nostres productes transformats, com pernil, sobrassada, llonganissa de pasqua, canssalada viada o cecina de bou, entre d'altres; però també olis, formatges o vins de xicotets productors". A més, gestionen "una carnisseria a Sant Jordi, on venem la carn que produïm", destaca Grañana.

Les noves línies de treball s'estan consolidant poc a poc ja que "el manteniment o creixement de les tendes als pobles del món rural és mes complicat", manté el gerent de Lo Porcellet. No obstant, Joan té clar que vol mantindre la filosofia "d'elaborar un bon producte que no conté additius ni colorants, a partir d'una carn que cuidem al màxim".

Pernil curat al Penyagolosa

En aquest sentit, el seu producte estrella és el pernil: "L'únic certificat com a 100% de la província de Castelló, ja que ve de porcs nascuts i criats al territori i curat també a la província, concretament a Villahermosa del Río, dins del parc natural del Penyagolosa", explica. A més, es ven a les tendes pròpies i online.

Lo Porcellet elabora vora mil pernils a l'any de qualitat reconeguda, ja que els darrers tres mesos, els porcs, concretament de la raça Duroc, es crien en llibertat, un període de temps que utilitzen, segons els estudis, per a alliberar el seu dipòsit de grassos, assenyala Grañana. L'empresa de Traiguera és membre de la marca Ruta de Sabor de Castelló gràcies als seus productes i també a la seua tasca per reforçar el concepte de proximitat.

Vuit treballadors... i una food truck

En l'actualitat, l'empresa té un caràcter familiar i està formada per vuit treballadors, una gran part gent jove que no tenia experiència en el sector i que ha realitzat les pràctiques a diverses carnisseries per a assentar els seus coneixements i reforçar la filosofia d'apostar per treballadors de casa i de la zona i donar al client el millor producte. Un altra de les líníes de treball és la posada en marxa, a 2019, de la food truck La porcelleta, amb l'objectiu de diversificar i que ja participa en les diferents fires de la comarca.

Noticias relacionadas

next