CASTELLÓ. Vestuari, instruments musicals i armament conformen l'exposició 20 anys de Xaloc. Fent colla, una mostra organitzada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló i la Colla de Dolçainers i Trabucaires Xaloc que, fins al 2 de febrer, es pot visitar al Museu d'Etnologia de la ciutat. En aquesta es mostren dues dècades de treballs per a la recuperació i la visibilització de la dolçaina, el tabal i la pólvora.
"Gràcies a iniciatives com aquesta, podem recuperar i mostrar la identitat i l'origen de la nostra cultura, i en aquest cas recuperar la tradició musical amb la dolçaina i el tabal, tan típics de la nostra ciutat", ha explicat la regidora de Cultura, Verònica Ruiz. La mostra està dividida en cinc apartats diferenciant la història, l'evolució i fabricació dels instruments -dolçaina i tabal-, les actuacions i iniciatives realitzades per la Colla Xaloc durant aquests vint anys, manifestacions amb pólvora i el trabuc, l'Esquadra de Trabucaires, la indumentària i les recreacions històriques i populars en què han participat.
En quant a música, el Festival Jazz a Castelló (impulsat en col·laboració amb l’IVC) és el protagonista del mes, amb un seguit d'actuacions repartides arreu de la ciutat. El plat fort musical serà l'actuació de The Jazz at Lincoln Centre Orchestra sota la direcció del famós trompetista Winton Marsalis.
Aixi mateix, el Planetari repren la programació de tallers i cursos amb propostes centrades en l’astronomia i la geologia i el coneixement de les zones humides i la neu, així com amb una sessió dedicada a l’art rupestre. També hi ha programat un taller per aprofundir en la figura física i matemàtica estatunidenca Katherine Johnson.