CASTELLÓ. Després del procés de treball desenvolupat de Cúmul i Idensitat des de febrer de 2022, el 14 de juliol de 2022 a les 20:30h tindrà lloc un nou Magnadelna Vítol. En aquest cas es presentarà la projecció, Vítol, laboratori per a *pensar la festa i la presentació de Llibret de festes per a resignificar la festa, la publicació sorgida d’aquest procés de treball i producció.
Tant la peça visual com la publicació són els resultats d'un projecte que ha treballat en les distintes dimensions de la festa a partir de textos, imatges i vivències que parlen de la festa i del popular com a actes comunitaris i de gran poder immunitari.
La peça visual Vítol, laboratori per a *pensar la festa, és una de les produccions sorgides del laboratori; una peça pensada per ser projectada des de l'interior a l'exterior del Museu de Belles Arts de Castelló. El vídeo cobra vida a la nit, un dels moments on el museu està inactiu i on la festa troba un dels seus majors aliats. Aquest ús del museu de dia i de nit fa pensar a la distància del museu amb la nocturnitat i amb la festa com a espai de producció contemporània, i qüestiona la institució artística concebuda com a espai moltes vegades tancat, desconnectat de la ciutat i de l'espai públic. Per aquesta raó, la peça surt del museu a través dels seus espais limítrofs, porosos, obrint possbilibitats de connexió en aquest travessant les vidrieres. D’aquesta manera l’audiovisual no és accessible de murs cap a dins, com ho és habitualment la programació cultural, ni en horari habitual del museu.
Aquesta projecció, a més, fa referència a la pròpia festa de la Magdalena de Castelló, festa en la qual es basa gran part de l’experiència d’aquest laboratori, on al final de les festes la plaça major respon amb un "Vítol!" (en valencià arcaic, visca!) davant el crit uníson de Magdalena! Donant inici a una sèrie de projeccions visuals a la façana de la Catedral que fan referència a les festes viscudes, i que funcionen com un meta-acte que rememora les festes que tot just han acabat; construïnt així una memòria del present. Per això, si a les festes de la Madgalena la projecció succeeix a la Catedral de la ciutat, en un laboratori d'art contemporani succeirà al Museu; establint un diàleg entre ambdues Institucions que travessen allò popular i allò artístic.
D’altra banda, l’altre resultat que es presenta és la publicació Llibret de festes per a *repensar la festa. Amb aquest ‘homenatge’ o reivindicació dels llibrets de festes, s’ha realitzat un recull de converses, textos, imatges i fragments del col·loqui de l’acció del 7 de maig que pretenen ampliar les reflexions i recorreguts que ha tingut aquest porojecte, a cavall entre un grup de treball i un programa públic.
Tant el vídeo com la publicació són els resultats de producció del laboratori, que es va activar a través d’un procés de recerca de bilbiografia, imatges, audiovisuals, textos i viviències personals al voltant de la festa, prenent com a cas d'estudi la festa de la Magdalena a Castelló, que estava just a les portes de l’inici del projecte. Posant la mirada en el context local, a més durant les esperades festes de la Magdalena de 2022, es va fer un exrcici vivencial per a repensar, problematitzar i reivindicar els punts identitàris propis d'aquesta festa, però també els comuns a altres festes populas i col·lectives, com són els processos de construcció de la festa, l’èpica nacional (l’apropiació d’elements locals o pagans per a la institucionalització de la festa com a eina de poder), el ritual i la ritualització, la el vestuari, el simulacre, les ficcions, les mitolgies, els conflictes i els afectes.
En segona instància, a través d’una acció oberta pensada com a primer Acte públic, el 7 de maig va tindre lloc una jornada on (re)pensar, desplaçar, problematitzar i analitzar elements de la festa que ens permeten imaginar-la afectivament des del present i la futuritat, des de discursos que incloguen altres cossos o des del qüestionament del poder institucional en la tradició.
Com assenyala Hobsbawn, l’origen recent de moltes tradicions que perduren en la societat són inventades, i per tant, modificables, actualitzables, recontextualitzables. La jornada va comptar amb membres de Cúmul, Roser Colomar d’Idensitat i les convidades Mar Reykjiavik i Fran Quiroga.
En definitiva, tant la peça de vídeo com la publicació són una temptativa de compartir el procés de recerca i acció dut a terme entre Cúmul i Idensitat on s'han posat en diàleg alguns dels elements que ens travessen quan pensem en què és la festa, com ens hi relacionem a través del temps (el nostre temps i els temps d'altres, passats i futurs), les vivències compartides, les heretades, la possible -o la possibilitat de- politització del fet festiu o la necessitat d'obrir nous espais des de l'àmbit contemporani per resignar-los. Fent al·lusió al títol d'aquest vídeo; la necessitat d'obrir espais per a *pensar la festa. En este sentit, el proper 14 de juliol no trobarem respostes ni conclusions, sino amb reflexions i sentirs al voltant d'aquesta experiència compartida.
La peça es podrà veure des del carrer Germans Bou a través de la vidriera del Museu en una projecció nocturna des del 14 fins al 30 de juliol del 2022 proposant una mirada al voltant de la festa i la pràctica artística en mig de la nocturnitat, entesa com a escenari de complicitat i de conflicte, on la festa troba un dels seus aliats més potents.
'Vítol, laboratori per a repensar la festa' és un projecte de Cúmul i Idensitat deselvulupat des de febrer a juliol de 2022 en el marc d’Estètiques Tranversals / Inmunitat- Comunitat d’Idensitat i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Amb el suport del projecte europeu Who Cares?