Compromís per Castelló ampliarà el Museu de la Ciutat i ubicarà la seua seu a l’antic Asil

25/05/2023 - 

CASTELLÓ. Compromís per Castelló apostarà per consolidar i ampliar el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC), sumant el Segon Molí al Fadrí, el Refugi, Castell Vell i Vinamargo, i dotant-lo d’una seu a l’antic Asil del carrer Gobernador com a gran espai cultural al centre urbà amb una biblioteca. És una de les accions principals que la coalició ha proposat aquesta vesprada de dijous a l’acte ‘Més cultura, més ciutat’, que ha comptat amb la presència del candidat a l’alcaldia; Ignasi Garcia; la regidora de Cultura i número 2 de la candidatura a Les Corts per Castelló, Verònica Ruiz; i el número 3 de la candidatura municipal, Pau Sancho, i presentat per la gestora i directora teatral Carmen Maria Serrano, al pub Terra.

El candidat a l’alcaldia ha destacat que “és un fet que des que Compromís estem al Govern de la ciutat, des de la Regidoria de Cultura, amb la nostra companya Vero Ruiz al capdavant, hem aconseguit que a Castelló i el Grau s’oferisca cultura tot l'any, de qualitat, local i internacional i hem convertit a Castelló en un referent cultural, posant a la capital al nivell on ha d’estar. Des de 2015 ha hagut un canvi paradigmàtic que ha fet de Castelló una capital cultural, apostant per programació de primer nivell i per talent de quilòmetre zero, donant suport als artistes emergents i consolidats, i impulsant el MUCC, fent accessible el patrimoni històric de Castelló. I convertint-lo en un important atractiu turístic”. Garcia ha incidit en “la importància dels nous Conservatoris de Música i Dansa, una reivindicació històrica que ja està en marxa i suposarà un impuls a la creació artística i als nous públics per a tota la ciutadania”.

Verònica Ruiz ha assenyalat que “a Castelló, hem creat el Museu de la Ciutat des de zero, per a visibilitzar la nostra història, el nostre patrimoni, amb el Refugi, el Fadrí, el Castell Vell, o la Vil·la Romana de Vinamargo, i els itineraris; i ara cal donar-li un nou impuls, reforçant-lo, ampliant-lo amb nous espais, com el Segon Molí, però sobre tot, dotant-lo d’una seu. Erem la única capital sense museu, i ara, amb el MUCC ja creat, volem donar-li un espai significatiu, i eixe espai serà l’antic Asil, que esdevindrà espai cultural de referència, espai per a les associacions i espai per a una biblioteca”. “Hem capgirat la cultura de la ciutat, amb cultura de primer nivell, més democràtica, desestacionalitzada i tot l’any, en un lloc on abans es deia que ‘mai passava res’; apostant  per generar més ocupació i crear nous públics, i hem obert el patrimoni a la ciutat. Ara, tenim una oferta cultural divers; no com passava abans, i, per fi, Castelló som referent cultural: amb una programació estable, diversa, de qualitat i a l’abast de tota la ciutadania. Ara volen fer més”, ha asseverat. “Cal parlar de cultura de forma transversal, com a generadora d’ocupació, contra el despoblament, per la salut mental, l’educació, el turisme i la construcció del territori”.

Entre les propostes de Compromís per a la pròxima legislatura, Sancho va explicar la voluntat d’executar el Pla Municipal de Cultura, a més de reforçar el caràcter de cultura popular, amb un pla de foment, amb espais per a les associacions, a més de la voluntat de construir un espai per al cinema al centre de la ciutat, continuar amb el calendari d’activitats culturals de qualitat, professionals i obertes a totes i tots els ciutadans, ampliant-la a tots els districtes, amb campanyes com Sentim els Parcs, i reduir i facilitar les tramitacions administratives amb l’Ajuntament per a per activitats al carrer.

Tanmateix, Ruiz va abordar l’impuls a un Pacte per la Democratització de la Cultura, a un programa de cultura hospitalària per portar la música, les arts escèniques i el cinema als hospitals, i la voluntat de convocar una Mesa de les Professions de la Cultura des del punt de vista de l’ocupació. Impulsar una estratègia per crear nous públics, ampliar a xarxa de contenidors culturals de la Generalitat a Castelló, i el suport a la creació i a la producció, a més de l’ampliació del Circuit Cultural Valencià a totes les arts escèniques o l’impuls a la creació cultural de les dones, a més de crear un programa de cultura hospitalària.

Noticias relacionadas

next