CASTELLÓ. És Castelló el punt de partida de cada llibre que la colla Rebombori edita des de l'any 1997. Unes publicacions que poden abraçar les cent pàgines i que, en cap dels casos, es poden considerar un llibret de festes de la Magdalena. El que la colla ofereix són certament unes obres on de vegades es parla de tradició i costums, però en altres, d'urbanisme, d'agricultura, de la història de la nostra terra -en l'edat mitjana i en l'actualitat-, o fins i tot d'economia i sostenibilitat. Per a aquest 2022, la temàtica escollida ha sigut la beguda. Una publicació, la de Més clar, aigua!, on en lloc de cubates es parla de pous o aqüeductes. Tant de bo, sempre eix publicada la revista coincidint amb les festes fundacionals.
"El que busquem és difondre la nostra història. Coses que la gent no sap, però que molts de nosaltres tampoc", assenyala Miquel Carceller, mestre i membre de Rebombori. En efecte, tot i que són una vintena de persones les que formen part de la colla, per la 'Biblioteca bàsica de Castelló' -que és com anomenen al seu projecte- han passat un centenar de professionals. Entre d'altres el prestigiós escriptor Joan Francesc Mira o el conegut dibuixant Xipell. "Ens ha donat per a escriure de molts temes", recalca Carceller.
Precisament, la d'enguany ha sigut la trentena publicació que s'ha fet. Un camí molt llarg que va començar, en realitat, el 1990 amb el naixement de Rebombori, però que es va posar seriós a partir de l'any 96. "En un primer moment vam pensar a fer un llibret per a nosaltres, on incloure el programa de festes, així com algun article i poc més". Però adonats que la conselleria de Cultura atorgava un premi als millors llibrets de gaiates -i posteriorment de colles- van decidir donar un pas més enllà en el seu projecte.