Hoy es 15 de noviembre

desde concerts a un debat sobre les macroplantes solars

El Feslloc crida feminisme, ruralitat i reivindicació

El festival de Benlloc torna al seu format habitual amb tres dies de concerts (7, 8 i 9 de juliol). Un cartell que va des de La Fúmiga i Xavi Sarrià a Pupil·les i Tanxugueiras

6/07/2022 - 

CASTELLÓ. En tirar la vista arrere i veure com van ser les dues últimes edicions del Feslloc, Voro Golfe (Escola Valenciana - Programació) reconeix que fou "molt arriscat" celebrar el festival enmig d'una pandèmia mundial. També sacrificat. Primer perquè l'any 2020, quan a penes es feia res, improvisaren traslladant tots els concerts fora de Benlloc, a una esplanada a 13 quilòmetres del recinte habitual, per a evitar contagis, i havent a més de reduir el seu públic de les deu mil a les 160 persones, amb totes les pèrdues que aquesta acció comportava. Mentre que en 2021, van haver de readaptar els horaris i retallar la duració dels concerts a menys de 24 hores de l'inici de la cita, ja que el Consell va anunciar un dia abans que els espectacles havien de baixar el teló a les 00.30 hores i no a les dues de la matinada com estava previst.

Tirar endavant amb tants imprevistos fou complicat per a l'organització, que a més va ser de les primeres a realitzar un festival a l'estiu. Tant de bo, pensaven des del Feslloc que havien de servir de "far" per a tots eixos músics que se sentien perduts i desanimats. "Fer el festival suposava un globus d'aire per a l'escena musical", assegura Golfe, qui amb tot fa un balanç positiu de les passades edicions.

El Feslloc mai s'ha detingut i ara, quan tot sembla anar millor, tornen del 7 al 9 de juliol amb una programació més densa i recuperant la zona d'acampada, així com els tallers i les activitats culturals i esportives. Catarres, La Fúmiga, Esther, Ginestà, Xavi Sarrià, Sandra Monfort, Auxili, Cactus Tanxugueiras conformen el menú dels concerts. 

Sandra Monfort. Foto: SERGI AROCA

"Sortosament, el Feslloc ja no és una illa perduda en un immens oceà musical, com quan vam començar, però sí que continua sent un projecte únic, o gairebé... El Feslloc manté intacte l'objectiu de ser alguna cosa més que un musical", reivindiquen els seus impulsors. I és que els pilars del projecte són:

 Ser un festival ruralista, ecologista però també del País Valencià, sense complexes

 Un festival que normalitze el valencià com a llengua d'expressió artística i cultural, però també de convivència. 

 Un festival que cride "feminisme" i que estiga lliure d'agressions LGTBIQA, antiracista i antislamòfoba

Amb aquests premisses, l'esdeveniment espera rebre un públic quan més divers possible. "Entenem la cultura com una eina del carrer per expressar malestar i construir alternatives, per aprendre a fer i reivindicar per a tots i totes una vida que pague la pena viure".

Les bandes es posen les piles en paritat

Traslladar les paraules als fets és important. I per això, el Feslloc ha dissenyat un cartell protagonitzat indiscutiblement per dones. Set de cada deu de les bandes confirmades estan liderades per una o més dones, però a més, el fet ascendeix al 81 per cent si es té en compte les formacions que compten amb alguna artista.

"L'escena s'està fent major i s'ha diversificat. Estem molt contents d'haver aconseguit una edició amb tanta paritat. Hi ha moltes bandes femenines, però a més hi ha d'altres mixtes com la de Xavi Sarrià que han inclòs dones a la seua formació, quan en Obrint Pas això no ocorria. També és el cas Ebri Knight. Hi ha d'altres com Cactus que han nascut directament així. L'agenda s'ha feminitzat. I no és una cosa sols natural, també s'ha buscat", expressa Golfe.

El dijous 7 el Feslloc acollirà a l'escenari Ovidi (camp de futbol), L'home Brut, Apologia, Karlos-K DJ, La Fúmiga, Catarres i Bacora. El divendres 8 els concerts seguiran a l'Auditori amb Josep Lluis Notari, Tomàs de los Santos i Esther. Mentre que a l'escenari Ovidi actuaran Joe Pask, Ginestà, Santy Mataix, Nonai Sound, Xavi Sarrià, Auxili i Cactus. A més, Benlloc ha volgut abraçar la llengua gallega amb el directe de les populars Tanxungueiras. Finalment, el dissabte 9 la festa conclourà a l'Auditori amb Jazzmatics, Joina i Sandra Monfort. Mentre que pel camp de futbol passaran Tesa, El Diluvi, Macondo PD, Pupil·les, Smoking souls, DJ Rule, Ebri Knight i Aina Palmer.

Més enllà de la música

A més de les actuacions en directe, el Feslloc té un ventall d'activitats culturals, formatives i esportives, que fan de la cita un encontre més que musical. Per començar, el divendres 7 es projectarà el film de Carla Simón, AlcarràsDesprés, a la pineda del Feslloc (al costat de l'Ajuntament) es desenvoluparà un col·loqui que pren com a context el 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. 

Posteriorment, la taula redona 'Macroplantes solars i territoris en resistència' debatrà sobre la instal·lació de diferents fotovoltaiques en la província. En concret, una companyia francesa i xinesa pretenen impulsar una macroplanta solar en les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, de 4,72 milions metres quadrats. Unes dimensions que venen a ser de la mateixa mida que un municipi com Vila-real. Segons denuncien empresaris i veïns, aquesta acció afectaria al paisatge natural, la biodiversitat i el model socioeconòmic de la zona.

D'altra banda, també el divendres hi haurà un campionat de bàsquet i un taller d'estampació de camisetes amb pintura permanent. 

Pel que fa al dissabte, l'activitat es reprendrà al matí amb la presentació del projecte 'Dones i valencianisme', una iniciativa de la Fundació Nexe que busca rescatar de l’oblit aquelles dones que han participat en la història del valencianisme al llarg del temps. També, aquest dia, amb la participació de Ferrxan i Pam Demia, es xarrarà sobre 'Humor, llibertat i LGBTIfòbia'. Pel que fa a la part esportiva, hi haurà un campionat de futbol sala, així com de frontó a mà per parelles. 

El Feslloc tornarà així la normalitat, obrint camí a la música feta en valencià i fent d'altaveu de les problemàtiques actuals. "Volem dir-ho als quatre vents: que no tornen els temps foscos, que la prudència no ens faça traïdors. Com deia l'Ovidi, Va com vull, com volem. 

La història del Feslloc

Noticias relacionadas

next