en el 30é aniversari de l’Aljama

De Gràcia a l'Olivera: Castelló senyalitza l'antiga jueria medieval

3/01/2022 - 

CASTELLÓ. L’associació cultural L’Aljama de Castelló està d'aniversari. Des de l'any passat celebra tres dècades de vida, motiu pel qual vol donar a conéixer més que mai la seua història. Una celebració a la qual s'ha unit la Regidoria de Cultura de Castelló, que ha decidit recuperar i rotular l’antiga jueria medieval de la vila. 

La nova senyalètica permetrà donar a conéixer i delimitar amb rigor històric els carrers que composaven l’epicentre de la vida de la comunitat jueva als segles XIV i XV amb 11 plaques commemoratives. Així ho ha fet saber aquest dilluns la regidora de Cultura, Verònica Ruiz; juntament amb la presidenta de L’Aljama, Marien Garcia; el coordinador del 30é aniversari, Enrique Masó; la vocal de l’entitat Lola Cervera; i el seu secretari, Antonio Nomdedeu. Ataviats amb trajes d’època medieval, han visitat els punts retolats al centre de la ciutat.

La regidoria de Cultura ha destacat "la importància de visibilitzar aquesta part de la historia de la ciutat, de la mà d’una entitat que ha treballat sempre amb rigor històric i que al 2021 ha complit tres dècades representant la jueria medieval castellonenca a les nostres festes”. Per part de l’Aljama, la seua presidenta ha assenyalat que “aquest projecte, sempre amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, culmina els actes del 30é aniversari d’una manera única”; i Masó ha declarat que “aquest treball que posa en valor la jueria medieval amb la seua nova rotulació és el llegat de l’Aljama a la ciutat de Castelló”.

Les 11 plaques, que compten amb l’aval de l’historiador i assessor històric de l’Aljama, José Ramón Magdalena, han estat fabricades per l’empresa Baldocer i instal·lades per les Brigades Municipals. Es poden vore ja al carrer Gràcia, amb la placa conmemorativa del 30é aniversari a la façana lateral del Museu d’Etnologic; i en un recorregut per Cavallers, on estava el Carrer de la Jueria, el Cantó del Pou de la Jueria, el Carrer del Pou de la Jueria, i el Cantó de la Sinagoga. A més, a Cervantes es troba el Carrer del Forn del Batlle; a Ensenyança, el Carrer de la Sinagoga; a Antonio Maura, el Carrer del Forn d’En Reus; a Domingo Briau, el Carrer de l’Estudi. Per a tancar aquesta ruta, a la plaça de l’Olivera, on estava l’antic cementiri jueu de Castelló, s’ha ubicat el Fossar dels Jueus.

 

Noticias relacionadas

next