tensions familiars, eròtiques i històriques

Guillermo Colomer du a Castelló el thriller polític 'L'últim dels valencians'

14/02/2020 - 

CASTELLÓ. En el seu clàssic de 1962, Nosaltres, els valencians, l’assagista Joan Fuster reclamava “un bon polític, hàbil i convincent, que hauria arrossegat el poble valencià a un destí més digne”. L’escriptor Guillermo Colomer (Alzira, 1966) l’imagina en la seua recent novel·la, L’últim dels valencians, guardonada amb el Premi Lletraferit de Novel·la 2019. Què hauria passat si algú haguera estat capaç de liderar la dreta valenciana cap a posicions valencianistes i que tancaren el conflicte identitari obert en el procés d’impàs cap a la democràcia. És el que planteja la seua narració, que esdevé un thriller ucrònic que conjuga tensions familiars, eròtiques, polítiques i històriques en un crescendo difícilment oblidable.

En concret, la novel·la relata la història dels Daràs, una potentada família tarongera de Carcaixent, que, després de superar les calamitats de la Guerra Civil i les reticències del franquisme contra els antics afiliats de la Dreta Regional Valenciana, s’instal·la en els engranatges de la burgesia financera de la ciutat de València. Així, els seus descendents seran protagonistes en primera línia de les disputes col·lectives que sacsejaran els valencians durant el període de la Transició fins que un dels seus membres, l’arquitecte Martí Joan Daràs, emergirà per a corregir els destins d’una societat submergida en segles d'inconsciència col·lectiva.

En tres grans actes corresponents als anys 30, els 70 i els 90, el text repassa la contemporaneïtat valenciana, fent desfilar personatges ben coneguts i d’altres ficcionats, que s’entrellacen per a crear una trama d’històries que manté el lector en constant tensió al llarg de les seues 528 pàgines.  La presentació oficial de la novel·la, que ja es troba en les llibreries, ha tingut lloc aquest divendres 14 de febrer a la Llibreria Babel, amb la presència de l’editor Vicent Baydal, el filòleg Roger Mira i el mateix autor Guillermo Colomer. 


Guillermo Colomer (Alzira, 1966) és llicenciat en Dret per la Universitat de València, notari, registrador de la propietat i escriptor. Col·laborador del diari Valencia Económica, on ha publicat articles d’opinió, és també autor de la novel·la Circa Sucronem (Denes, 2012) i dels contes Un músic de pel·lícula i Sabeu què és un emprenedor? (Reclam, 2019). L’últim dels valencians, amb què ha obtingut el Premi Lletraferit 2019, és el seu debut en la novel·la en valencià.

Per a saber més

Noticias relacionadas

SILLÓN OREJERO

La revolución: ¿el sueño de la izquierda o la reinvención de la derecha?

Por  - 

La ira azul es un ensayo de Pablo Batalla en el que reflexiona sobre los fenómenos revolucionarios a lo largo de los siglos. Unos procesos de cambio que no han sido necesariamente progresistas siempre pero, aunque hayan tenido banderas muy diversas, siempre han sido impulsados por causas muy parecidas. Una lectura interesante en los albores de los cambios traumáticos que puede introducir en nuestras sociedades la automatización derivada de la Inteligencia Artificial

un libro expone la relación de la provincia con seis órdenes militares medievales

"La historia de Castellón y de sus castillos está claramente conectada con la de Tierra Santa"

Por  - 

Un libro del Consell Social de la UJI, firmado por los profesores Víctor Mínguez, Carles Rabassa y Josep Benedito, pone en valor los valores históricos y patrimoniales de los castillos de la provincia de Castellón y su relación con seis órdenes militares medievales, cuya concentración en el territorio fue única en Europa, dejando una huella indeleble y vinculada con el espíritu de las Cruzadas.

next