d’Àlex Torres

Un llibre recull més de 150 temes distints del romancer tradicional a les comarques de Castelló

14/10/2022 - 

CASTELLÓ. L’Institut Valencià de Cultura presenta el llibre El fil de la memòria: romancer tradicional a les comarques de Castelló, d’Àlex Torres, una compilació que reuneix més de 150 temes distints del romancer tradicional tant en català com en castellà i que amb les més de 900 versions distintes mostren el seu últim estadi de pervivència a les comarques del nord valencià.

A més de la publicació en format escrit pel que fa a l’estudi, la compilació dels textos i la transcripció musical de les seues melodies el treball s’acompanya d’un CD en què s’inclouen algunes mostres originals en format sonor. En concret, són 183 talls de veu dels mateixos informants que conformen un veritable tresor per a la nostra cultura immaterial.

La presentació del llibre va tindre lloc al Museu de Belles Arts de Castelló i va anar a càrrec de Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, que va estar acompanyada per l’autor del llibre, Àlex Torres, i va comptar amb actuacions musicals amb alguns dels romanços inclosos en l’obra.

Àlex Torres Tomás és mestre de professió i ha desenvolupat una gran tasca al voltant de diferents mostres de la cultura tradicional, en el si del Grup de Danses El Raval de Vila-real. És músic de bandúrria, ballador i cantador. Al llarg dels més de vint-i-cinc anys immers en la música i la dansa tradicional, ha dut a terme un important treball de camp i d’investigació a les comarques del nord valencià. A més, participa amb altres entitats i associacions dedicades a la investigació i la difusió del folklore valencià.

L’autor també ha participat de la publicació de la sèrie ‘Cançons de la vila’, on es recull part de les melodies i cançons del seu poble, Vila-real, i que en l’actualitat compta ja amb 8 volums editats. També ha col·laborat en la transcripció musical de distints estudis al voltant de la música tradicional d’altres autors. A més, ha coordinat i participat en la publicació de diferents treballs sonors de música tradicional valenciana i ha enregistrat molts programes radiofònics al voltant d’aquesta. A tot això caldria afegir la dilatada dedicació a l’ensenyament del cant i del ball popular de la tradició valenciana.

El llibre El fil de la memòria: romancer tradicional a les comarques de Castelló, d’Àlex Torres, editat per l’Institut Valencià de Cultura, pot trobar-se en la llibreria LLIG.


Noticias relacionadas

next