ADJUDIQUEN LES OBRES PER VALOR DE 618.000 MIL EUROS

Fer d'un antic teatre italià, un espai multifuncional: el nou repte del Palau de Betxí

4/09/2020 - 

CASTELLÓ. El Palau-Castell de Betxí ha fet un pas més en la recuperació del seu patrimoni. Aquest dimarts s'ha adjudicat el contracte per a dur a terme la recuperació de l'antic "Teatre Liceu", la que és, a ulls dels arquitectes responsables, la zona sociocultural "més emblemàtica" de l'edifici. Ho és perquè datat en 1900, les característiques del teatre de Betxí pertanyen a les d'un vertader "teatre all'italiana".

L'empresa responsable en traure a la llum tots aquests vestigis serà Víctor Tormo S.L., que amb un pressupost de maniobra de 617.993 euros (impostos exclosos), ha sigut l'escollida per a encarregar-se de l'obra. Si res ho impedeix, i sent "optimistes", segons expressen les mateixes fonts municipals, les màquines entraran en el Palau en "aproximadament 20 dies" o, si no és possible, "amb tota seguretat a l'octubre". Un fet que servirà per a activar la Fase IV de Recuperació del Palau-Castell de Betxí, la que es preveu com la penúltima acció d'un seguit de rehabilitacions que s'iniciaren l'any 2012.

Declarat en 1997 com a Bé d'Interés Cultural amb la categoria de monument, aquest és considerat com una "joia arquitectònica i cultural" que es converteix, a més, en l'única obra civil renaixentista a la Comunitat. El Castell dels Condes d'Ariza va servir en el seu temps com a edifici residencial fortificat, amb uns estils gòtics i renaixentistes que es van construir a finals del segle XVI sobre una fortalesa medieval. Tant de bo, amb el pas del temps, el monument es va anar deteriorant notablement i va sofrir diverses alteracions pels diversos propietaris que van anar construint sobre ell.

Ja fa vuit anys que les màquines estan dins de l'edifici renaixentista per a recuperar tot aquell art que va quedar amagat. En aquesta ocasió es recuperarà el teatre, així com el deambulatori de la planta primera del claustre i les sales gòtiques de l'edifici. A més, amb aquesta intervenció es pretén millorar les condicions d'estabilitat estructural i d'accessibilitat del monument. També, el projecte va lligat a un treball d'investigació que consisteix en la interpretació i conservació dels distints moments històrics de l'edifici, per a així després traslladar tots aquests coneixements als ciutadans.

Per a dur a terme la rehabilitació, l'ajuntament ha comptat amb una nova subvenció per part del Ministre de Foment que, a través de les denominades com ajudes de l'1,5% cultural, s'han destinat més de 530.000 euros. La resta de despeses seran sufragades per l'administració local que haurà d'invertir aproximadament 200.000 euros en dos anys. Tot i això, l'ajuntament continua esperant que altres administracions públiques puguen aportar inversió. En concret, Betxí confia a rebre una ajuda per part de la Diputació de Castelló, col·laboradora de les anteriors etapes.

Com serà el nou espai on s'ubica el teatre

Ja té Betxí un teatre municipal, aleshores, quina serà la funció d'aquest nou espai? Tal com expliquen des de l'estudi d'arquitectura El fabricante de Espheras- responsable del projecte base- a Castellón Plaza, el que es dissenyarà al Palau de Betxí no és en si mateixa un nou teatre, sinó un espai multifuncional on es podran fer representacions, però també altres actes. "No hi haurà un pati de butaques. Ho adaptarem a un ús públic i més dinàmic on, depenent del que es vulga fer, s'aplicarà un mobiliari o un altre", afirmen des de l'estudi. Així, poc se sap del contingut específic que hi haurà en aquesta sala, que bé podrà anar destinada a l'àmbit cultural o bé al polític i social. El més destacat per als seus responsables és aconseguir conservar el patrimoni que hi ha en ell. Un valor afegit per al Palau que s'ha de treballar "amb cura".

Conclosa aquesta intervenció, que s'estima realitzar en un termini de 15 mesos, sols faltarà restaurar dos càmeres de la segona planta del Castell, que albergaran en el futur part de les dependències municipals.

Noticias relacionadas

next