oberta de 1860 a 1980

Castelló trenca 'El silenci d'un pati' en una exposició sobre la Casa de la la Beneficència

9/05/2023 - 

CASTELLÓ. La Regidoria de Cultura, a través del Museu de la Ciutat de Castelló, ha obert a la sala principal de Menador Espai Cultural l’exposició El silenci d’un pati, una mostra amb material audiovisual que gira entorn de les històries viscudes entre els murs de la Casa de la Beneficència, on famílies amb falta de recursos i orfes eren acollits i educats entre 1860 i 1980. En l'actualitat, la seua història és a penes coneguda, ja que l'edifici va ser derruït i reconvertit en el que actualment són els Conservatoris de Música Superior i Professional i l’Escola d’Arts i Superior de Disseny, a la plaça Fadrell. La mostra, que compta amb el comissariat de la historiadora Mari Carmen Blanco, es podrà gaudir fins el 23 de juliol, amb un cicle d’activitats, com visites guiades i projeccions acompanyades de debat amb testimoni de protagonistes i historiadors.

L'exposició s’articula a través de diferents blocs temàtics que ens apropen a la seua història, el que va ser però també la part més emocional del que va significar passar per allí, a través dels testimonis de xiquets i xiquetes, dels relats de les sues experiències. Amb un disseny modern i estructurat, hi ha una part dedicada a l’edifici i la institució, acompanyada d’una altra centrada en el reglament que dirigia el seu funcionament  i altra sobre com era la vida per als xiquets juntament amb les experiències viscudes.

La Beneficiència és història de Castelló i així s’ha treballat en els darrers mesos des del MUCC amb la comissària, per a aconseguir una visió completa i emotiva, que done veu als protagonistes. És per aixó que, en paral·lel a la mostra, hi haurà un programa de projeccions i col·loquis a la sala de conferències de Menador. Sota el mateix títol, el pròxim divendres 12 de maig, serà el torn, a les 19.00 hores, de El silenci d’un pati: la veu dels xiquets i xiquetes de la Beneficència, on es visibilitza als xiquets i xiquetes i mostra la infància viscuda dins de la institució, amb l’historiador Fernando Peña; Manolo Falcó, un dels xiquets de la Beneficència; i la comissària, Mari Carmen Blanco, com a convidats. 

La segona sessió, El silenci d’un pati. Les dones de la Casa Provincial de la Beneficència, el divendres 26, a les 19.00 hores, parlarà sobre les dones que visqueren i treballaren en la institució.

En la mateixa línia, s’han articulat cinc visites guiades per la  comissària, els dies 28 de maig, 4 i 18 de juny, i 2 i 9 de juliol, a les 11.00 hores, amb reserva prèvia obligatòria al correu electrònic info@mucc.es o al telèfon 964 735 217.

Per a saber més

Noticias relacionadas

next