del 14 al 24 d’abril

Circ, teatre o cinema 'queer': més de 40 plans culturals a Castelló

29/03/2022 - 

CASTELLÓ. L'Ajuntament de Castelló ha programat més de 40 activitats per a tot tipus de públic del 14 al 24 d'abril, coincidint amb les vacances escolars de Setmana Santa. Una cartellera que inclou circ de xicotet i gran format als carrers del Grau amb espectacles de primer nivell nacional i internacional, projeccions i tallers per a descobrir l'espai jugant al Planetari, l'estrena a Castelló de cinc pel·lícules que aborden la diversitat sexual, a més de teatre i cinema d'autor al Teatre del Raval, i una agenda amb quatre exposicions que van des de la història de l'antic Institut Provincial de Castelló a la vida de les dones a l'Atlas marroquí, escultures orgàniques en ferro o les tradicions dels gegants, nanos i cavallets de la ciutat.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha destacat que “és una programació amb activitats gratuïtes, oberta a tota la ciutadania, als grans i als menuts, i molt variada, amb circ professional de primer nivell, cinema clàssic i contemporani, ciència i divulgació, i inclou també notes d’història de Castelló”. “S’ha elaborat una agenda cultural que comprén el període de les vacances escolars per a gaudir en família”, ha assenyalat la regidora. Ruiz també ha afegit que “també hem apostat per una programació amb component social que aborda temàtiques com les guerres, la immigració, els refugiats, l’emergència climàtica, els drets LGTBIQ+ i més”.

La proposta estrella la protagonitza el Festival Grau de Circ. Del divendres 15 al diumenge 17, torna al parc de la Panderola en la seua tercera edició, més internacional i amb espectacles de gran format. Seran tres jornades de circ contemporani, d'ací i de fora, i per a públic familiar, que després d’un 2021 resident al Planetari de Castelló per les restriccions marcades per la pandèmia de la COVID-19, torna al parc de la Panderola amb dos pistes, sumant un tercer escenari a la plaça Sète del Port.

Onze companyies de Castelló, València, Navarra, Andalusia, Barcelona i Madrid, a més d'Itàlia i França composen el cartell d'un Grau de Circ molt social, que sensibilitza sobre la immigració des de les arts escèniques amb 'Kimera' o sobre les guerres, a 'Cataplum!'. Un festival que cada vesprada, a les 17.30 hores, pujarà el teló per al gaudi del públic, amb el gran pèndol que no deixa de moure's de Mauvais Coton, la infraestructura circular que parla de la vida amb 'La Rueda', el llit elàstic d'altura de 'Back 2 Classics', el trapezi volant de 'Mini volante', o el humor adult de 'Charlas del azucarillo'. Malabares amb sons flamencs a 'Sin ojana', l'estrena a la Comunitat de l'espectacle premiat amb l'Otelo Sarzi 2020 'Dolce salato', amb màstil vertical, o els equilibris amb el trapezi de 'El Hito', que clausurarà la cita.

De diumenge a diumenge, els matins familiars podran passar pel Planetari. Set planetallers sota el títol 'Anem a l'Espai', a les 11.00 hores, amb gimcanes i jocs per a públic familiar que donaran pistes als futurs astronautes per preparar-se. Gratuïts, la inscripció serà per reserva anticipada al portal Eventbrite de l'Ajuntament de Castelló, i s'obrirà l'11 d'abril, de manera escalonada, amb 30 places diàries.

A més, cada dia, el Planetari ofereix una doble sessió de projeccions a la cúpula, en horari de 17.00 i 18.30 hores, amb cintes com 'Més enllà del Sol', 'De la Terra a l'univers', 'Abuela Tierra' o 'Explorant el Sistema Solar', entre altres.

La Setmana Santa cultural l'obrirà dijous 14 l'espectacle 'Solitario George' de la companyia castellonenca Paraules d'Aire. Un muntatge que vol visibilitzar l'emergència climàtica sobre les espècies en un format poc convencional de teatre gestual amb marionetes i màscares per a públic familiar dins del cicle Dijous de Teatre al Raval. Serà a les 18.00 hores, amb entrades anticipades al portal entrades.castello.es.

Al teatre municipal es podrà gaudir també, el dimecres 20, de la pel·lícula 'Mientras caen las lágrimas', ópera prima de l'aclamat director Wong Kar Wai a qui la Filmoteca dedica aquest trimestre un dels seus cicles, en paral·lel a altre sobre la filmografia més destacada de Charles Chaplin.

El cinema és protagonista també a la programació cultural. La sisena edició de la Mostra de Cinema de Diversitat Sexual + Queerzzinema es presenta aquest 2022 més internacional que mai, amb pel·lícules premiades als principals festivals del món, de Los Ángeles a Berlín o Londres, Sundance, San Sebastián, Málaga o la Seminci, entre altres.

Cinc projeccions del 19 al 23 d'abril a Menador, a les 19.00 hores, amb tres llargmetratges i dos documentals d'estrena al 2021 que es podran veure per primera vegada a Castelló i que aborden històries, algunes amb un alt component social, sobre dones transexuals en el món rural, la persecució per la seua condició sexual d'un refugiat afganés, l'univers queer, un documental sobre dos fotògrafs gais amb segell i revista propis i la immigració i la percepció sobre els refugiats. Són títols aclamats per crítica i públic i que han rodat per mig món, com 'Sedimentos', 'Flee', 'Leading ladies', 'Todo a la vez. La mirada de Paco y Manolo' i 'Bienvenidos a España'.

En el programa d’activitats de Cultura s'inclouen, tanmateix, les exposicions als espais municipals, del Menador, on es pot veure l’exposició ‘Didàctica del temps: 175 anys de l’Institut Provincial de Castelló’; a la Façana del Mercat, on es pot veure la sèrie ‘Muntanyes de Tessaout: ferides de vent i sol’, d’Elena Lenguas; a La Marina del Grau, amb les escultures ‘Ferro fred, ferro viu’, de José Antonio Collado; i al Museu Etnològic, on es pot veure la mostra ‘Gegants, nanos i cavallets’.

Noticias relacionadas

next