14ª edició

El Festival Líric de Benicàssim comptarà amb les veus de Rinat Shaham o Simón Orfila

23/06/2022 - 

CASTELLÓ. La lírica tornarà a sonar aquest estiu a Benicàssim. L'Ajuntament de Benicàssim organitza una nova edició del Festival Líric Òpera que comptarà amb grans artistes del panorama nacional i internacional. L'alcaldessa, Susana Marqués, al costat del regidor de Cultura, Javier Alonso, al director artístic del certamen, Roberto Turlo, i Marcello Pérez Pose, director de l'Associació Zarzuela por el Mundo i de la promotora AIM-América Iber Música, han presentat aquest dijous la XIV edició de l'esdeveniment que se celebrarà de l'1 al 6 d'agost.

La programació contempla quatre concerts i dues trobades artístiques, activitats que tindran lloc en els seus escenaris habituals, el Teatre Municipal Francesc Tàrrega i el palauet municipal Vila Elisa. Així mateix, enguany s'aposta per figures consagrades i molt volgudes pel públic, com a la del baix-baríton menorquí Simón Orfila, “un cantant amb una àmplia trajectòria que es troba en un moment molt dolç de la seua carrera, qui farà duo amb la destacada soprano andalusa Mariola Cantarero; serà segur una gran festa en el qual podrem gaudir de la simpatia i del gran poder de comunicació i complicitat que tenen tots dos artistes, aquesta vegada acompanyats al piano per Miguel Huertas”.

A més, debutarà en el Festival la mezzosoprano Rinat Shaham, “una cantant de trajectòria internacional que acaba de realitzar una gira amb Simon Rattle i la London Symphony, a més de ser present en els grans escenaris operístics internacionals sent una de les grans intèrprets de Carmen del moment. A Benicàssim, acompanyada dels Solistes de València, la intèrpret israeliana mostrarà la seua gran versatilitat en un programa en el qual sonaran ritmes i melodies americanes de Gershwin i tints de cabaret amb obres d'autors com Kurt Weill, George Forrest o John Kander”, assegura Turlo.

Abans, el 2 d'agost, inaugurarà el certamen “una veu consolidada i espectacular”, en paraules del director artístic: la del tenor Eduardo Sandoval, qui acaba d'interpretar Aida e Il trovatore de Verdi. “Ens oferirà, al costat del piano de J. Ramón Martín, un programa molt contrastat que inclou cançó napolitana i espanyola, a més de sarsuela, un menú musical que segur que el públic gaudirà”. 

Benicàssim, un any més, fa costat a les noves generacions d'artistes i enguany aposta pel jove sopranista valencià Rafael Quirant, “una veu de gran qualitat, amo d'una mena de corda que mai s'ha escoltat en el Festival; guanyador recentment del concurs de Joventuts Musicals, ja ha pogut debutar en grans escenaris amb excel·lents crítiques. Ens oferirà un viatge per la història, des de Monteverdi a Rossini passant per Gluck i Martín i Soler, però a més amb obres de Turina i fins i tot alguna cobla, tot això amb acompanyament de piano i de guitarra”. 

També, com cada any, el festival promou trobades populars del públic amb els artistes, tant en col·loquis com en “assajos oberts” en els quals, una vegada acabat el treball dels intèrprets, “els assistents tenen l'ocasió de dialogar amb ells, una iniciativa que comencem fa ja algunes edicions amb gran èxit. Quant a les ponències, per a la present edició hi ha programat una trobada dedicada a la sarsuela presentat per Marcello Pérez Pose, director de l'Associació Zarzuela por el Mundo, i que comptarà amb figures com la mezzosoprano Nancy Fabiola Herrera, els qui explicaran experiències viscudes entorn del gènere líric espanyol en escenaris de tot el món. “Creiem que és important que el públic sàpia de primera mà com viuen el món de la música tant els artistes com els programadors i promotors culturals. En les trobades també comptarem amb Simón Orifla i Mariola Cantarero per a conéixer els secrets que comporta una producció operística o de sarsuela i el procés artístic en general”, conclou Roberto Turlo.

Amb tot, l'alcaldessa Susana Marqués ha manifestat que “el Festival Líric Òpera Benicàssim se suma a la gran oferta cultural que compta el municipi i que conjumina propostes de diferents gèneres i, un any més i durant una setmana, tornarem a acostar a tota la ciutadania la possibilitat de què puga gaudir aquest estil musical que, després de catorze anys, ja s'ha consolidat en el nostre municipi dins de la marca ‘Benicàssim, Ciutat de Festivals’”. 

El responsable artístic del certamen, Roberto Turlo, asegura que l'oferta 2022 posseeix diversos “nivells de lectura” amb propostes pensades perquè gaudisquen “tant els aficionats del món de l'òpera i la sarsuela, com qualsevol espectador que s'interesse en la música i la cultura en general i, fins i tot, els qui simplement vulguen gaudir d'un gran espectacle a la calor de l'estiu. Tindran a la seua disposició una gran varietat de repertori amb un alt nivell d'excel·lència artística. A més ens agrada que qui vinga al festival gaudisca de tota l'oferta de concerts, i no sols d'un d'ells”, conclou el músic de Benicàssim. 


Noticias relacionadas

next