L'ARTISTA SUSANA CALPE TRASLLADA LA SEUA OBRA AL CAMP

Una exposició efímera entre tarongers per a reivindicar l'agricultura

23/06/2022 - 

CASTELLÓ. La llum, el cel, la terra, les muntanyes, i els seus colors, s'han convertit amb el temps en una font d'inspiració inesgotable per a l'artista Susana Calpe, qui ha dedicat quasi tota la seua obra a la natura. Ara bé, si d'entre tots els llocs on ha estat haguera d'escollir sols un, aquell seria l'horta. "És el lloc on més feliç he sigut i soc. I és el lloc que més m'ha motivat per a crear la meua obra al llarg de la meua trajectòria", manifesta la creadora, la qual ha decidit donar un pas més enllà i traslladar fins als mateixos tarongers bona part dels seus quadres.

"Entre tarongers significa més del que ja és evident. Aquesta exposició és una manera de reivindicar l'agricultura i el valor de seguir treballant la terra, perquè sense el que ella ens dona no seríem res", assenyala la castellonenca. La mostra es pot visitar fins al 26 de juny a la Foia de Betxí amb un recorregut a peu pels tarongers de la zona. Entre ells habiten una vintena d'obres de grans dimensions, així com d'altres més menudes, fetes totes en pintura acrílica i amb tota mena de tècniques pictòriques. Des del pinzell, al monotip, la impressió o el dripping.

Un homenatge a plena llum del sol

Confessa Calpe que duia molt de temps pensant a fer una exposició com aquesta. En efecte, sentimentalment també té molta importància per a la pintora, ja que està dedicada a son pare. "La persona que més ha estimat aquest lloc i la que ens ha inculcat l'amor per la terra i la natura", esmenta. El seu treball beu d'una manera de fer i de viure que representa a la perfecció la societat castellonenca, on moltes famílies, sense a penes recursos, van aconseguir tirar endavant gràcies al treball fet en el camp.

No obstant això, no era una idea senzilla d'executar. Muntar l'exposició fora de les parets d'una galeria, amb les comoditats que aquesta ofereix, suposa un gran esforç tècnic. Més, tenint en compte que cada dia hi ha més hores de sol i que a les obres no els ha de donar molta llum directa. En aquest cas, la mostra es pot visitar entre les cinc de la vesprada i les nou de la nit. Malgrat això, com diu la mateixa creadora, "exposar a l'aire lliure no té preu". I és que, moltes de les obres pareixen brollar des del mateix terra.

"Des d'abans de la pandèmia que tenia aquest treball fet. Hauré passat dos anys preparant-lo i des d'un inici l'he creat pensant en que s'exposaria a l'exterior. Està totalment inspirat en la natura i així es reflecteix a l'obra, on el cel, la terra i les flors han sigut gran inspiració", detalla l'artista, qui gràcies als colors i les dimensions de l'obra ha aconseguit captar tots els ulls de qui recorre l'horta.

Susana Calpe no és, amb tot, una artista desconeguda per a la província. La creadora ha exposat amb anterioritat en el Palau de Betxí, però també en La Bohemia de Castelló. Així mateix, ha traslladat les seues pintures fins al Museu d'Art de Calp o la Biblioteca Central de Gandia. A més, ha impulsat diferents accions socials com el festival Betxí Art Compromés, el qual ha omplit el municipi de murals que reflexionen sobre el canvi climàtic o la igualtat. Pel que fa al futur, la pintora desitja continuar la seua aventura exhibint els seus quadres Entre tarongers per més localitats.

Noticias relacionadas

next