en vila-real

Vicent Usó presenta 'Dotze', una novel·la "sense filtres"

7/03/2023 - 

CASTELLÓ. La Casa de Polo de Vila-real acollirà el dissabte 11 de març, a les 12 h, la presentació de Dotze, l’última novel·la de Vicent Usó. L’acompanyarà Gonçal López-Pampló, professor de la Universitat de València i exdirector literari de Bromera, l’editorial que ha publicat el llibre. L’acte, l’entrada al qual estarà oberta a tot el públic, està organitzat per l’Associació Cultural Socarrats i la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real i compta amb la col·laboració de la Llibreria Ausiàs.

Dotze escalons separen la porta de casa del carrer. Dotze escalons que la tenen tancada al seu pis de la Vila, jubilada abans d’hora, impedida per l’edat i la malaltia, sola sense ningú més que el seu nebot absent. I aterrida. Sobretot aterrida. Un crit esfereïdor al pis del costat trenca la monotonia de la vida en reclusió. La investigació de l’origen del crit la porta a enfrontar-se amb els records del passat: el germà mort, les complicades relacions familiars o el fracàs del seu prometatge. Com a lectors assistim a una mena de confessió íntima, on els pensaments, les pors i els secrets més profunds es mostren sense filtres.

Amb Dotze, Vicent Usó introdueix al lector en els intricats mecanismes mentals del personatge que acaba esdevenint entranyable i aconsegueix atrapar no només per la història sinó també per una construcció narrativa que esdevé un desplegament de tècnica i ambició narrativa.

«Dotze escalons només, els tinc ben comptats: els barrots de la meua presó, els murs que m'impedeixen fugir d'aquesta gàbia, ja veus si som ben poca cosa, els humans. Els primers dies d'estar-hi reclosa solia eixir al replanell, te'n recordes? I mirava la llum del sol que es filtrava a través de la claraboia i escoltava la remor del carrer i un sentiment d'impotència i de ràbia em pujava coll amunt [...]»

«Fa dos mesos que plore, i n'estic farta. Molt farta. Però hi ha hagut l'orgull, durant tot aquest temps. I l’orgull ho vela tot amb una capa de cendra. I encara hi és, l’orgull. Però ara, de sobte, hi ha també la por. La por, sí. La por. I la por ho canvia tot.»

Dotze és la novel·la que fa 14 en la trajectòria de Vicent Usó, que ha guanyat premis tan importants com el Ciutat d’Alzira, l’Octubre o l’Enric Valor i que, a més, ha sigut dues vegades finalista del Premi Sant Jordi. A més, Usó ha publicat una novel·la juvenil i relats breus en distints àmbits. També ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i és professor d’Escriptura Narrativa a la UNED de Vila-real.

Noticias relacionadas

next