Hoy es 16 de diciembre

ESTÀ PREVIST QUE EL SINDICAT de Regants APROVE implantar el nou model aquest dilluns

Castelló s'obri a l'agricultura ecològica: els regants lliuren els camps de productes químics

9/02/2020 - 

CASTELLÓ. L'agricultura ecològica continua guanyant terreny entre els consumidors... i també en la producció. Cada vegada són més els llauradors espanyols que decideixen sumar-se a aquest nou sistema de cultiu, que optimitza els recursos naturals sense la necessitat d'emprar productes químics a l'hora d'abonar o combatre plagues.

Un exemple d'aquest increment, molt més habitual en altres parts d'Europa, el podem trobar en la Comunitat de Regants de Castelló, que ha decidit apostar per un pla d'abonament completament orgànic. Els regants locals es sumen a aquest nou model per tal diferenciar els seus productes dels de la competència i lluitar per revitalitzar un sector tan castigat com és l'agrari. Una iniciativa que permetrà també als agricultors poder certificar el seu producte com a ecològic i que es votarà aquest dilluns en la junta general extraordinària que el Sindicat de Regs celebrarà amb els diferents representants.

D'aquesta manera, els agricultors castellonencs han anat progressivament reduint la quantitat de nitrats químics que s'aporten al camp i substituint-los per orgànics. "La nostra intenció amb aquest nou sistema que anem a implantar de forma total és diferenciar els nostres productes i dotar-los d'un valor afegit. Eliminant els químics a l'hora de produir serem capaços de dir que els nostres cítrics, cultivats de forma tradicional, estan lliures de residus", afirma Pepe Pascual, president de la Comunitat de Regants.

Quatre anys de proves

La Comunitat de Regants castellonenca, que comprén al voltant de 3.000 llauradors de la capital de la Plana, porta ja uns quants anys provant aquest nou model d'abonament ecològic. Concretament, des de l'any 2016, quan la Conselleria d'Agricultura va impulsar el I Pla Valencià de Producció Ecològica per a tractar de reduir les quantitats d'elements químics que s'aporten al terreny i així evitar que els aqüífers es contaminen amb nitrats, perjudicials per a les persones.

 
Amb aquest nou plantejament a l'hora de treballar el camp, el Sindicat de Regs busca també obrir una nova porta per a nous agricultors i també per a que els actuals puguen adaptar-se als nous temps, obrint-se a nous tipus de productes a banda dels cítrics. Tal com apunta César Roures, director tècnic de la Cooperativa Agrícola San Isidro de Castelló, "la citricultura en Castelló està en decadència, igual que en tota la província, i açò és degut al fet que la quantia que rep el treballador per la seua feina és molt inferior al preu de producció".

I és que la falta de relleu generacional és un dels grans problemes de l'agricultura castellonenca i això també comporta l'abandonament dels horts, un fet que s'ha convertit en un problema en el terme de la capital de la Plana. Amb el seu nou pla d'abonament orgànic, els regants busquen, també així, tornar a fer de l'horta un vector econòmic de Castelló i un exemple de sostenibilitat. 

Noticias relacionadas

next