Congrés Internacional Cultura i Exili 1939-2019

La creació cultural d'abans i després de la Guerra Civil es mostra al Menador i Segorb

2/12/2019 - 

CASTELLÓ. Diversos àmbits de la recerca de l’àrea de les ciències humanes i socials de la Universitat Jaume I de Castelló amb altres institucions com la Fundación Max Aub han organitzat del 2 al 5 de desembre el Congrés Internacional Cultura i Exili 1939-2019 que es desenvolupa en horari de tarda al Menador espai cultural i a Segorb.

Les sessions s’estructuren en un programa científic de tres àmbits temàtics: la història general i els processos i tendències vinculats a les crisis socials del segle XX, com a marc de la Segona República, el colp d’estat i la guerra del 1936-39, i la dictadura i l’exili espanyols de les dècades següents; la comunicació, i la creació cultural, artística i literària en l’època anterior i posterior de la Segona Guerra Mundial; i la situació, les perspectives i les realitzacions dels col·lectius i les personalitats de l’exili científic i cultural de la Segona República, especialment de l’àmbit valencià, i la seua projecció a Europa i l’Amèrica Llatina; amb atenció a les vinculacions de Max Aub.

El congrés representa la participació valenciana universitària, acadèmica i social, amb la participació del Departament de Filologia i Cultures; Història, Geografia i Art; Ciències de la Comunicació i Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura. I també  institucions com la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, la Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau o la Fundació Càtedra Enric Soler i Godes. A més, compta amb la sinergia del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló de la Plana; i sobretot, la Fundació Max Aub (Segorbe). I la col·laboració d’Institucions valencianes com el Consell Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

L’activitat es realitza en el marc plural de celebració de congressos Ochenta años después (que té lloc a seus de totes les autonomies d’Espanya, a França i a Mèxic, en estudi de la cultura de l’època posterior a la guerra del 1936-1939), a l’empara de la Comissió Interministerial per a la commemoració del 80 aniversari de l’exili republicà, de la Direcció General para la Memòria Històrica del Govern de Espanya, i amb el patrocini de la Generalitat Valenciana.

Noticias relacionadas

next