la programació també arranca amb cinema

'La invasión de los bárbaros' reflexiona sobre art i memòria històrica en el Paranimf

30/09/2020 - 

CASTELLÓ. La invasión de los bárbaros és el muntatge teatral que, divendres 2 d’octubre, inicia la programació artística de tardor al Paranimf de la Universitat Jaume I, sempre amb les mesures necessàries perquè el públic puga gaudir dels espectacles de la forma més segura possible davant les noves circumstàncies generades per la pandèmia de la COVID-19. L'obra, escrita i dirigida per Chema Cardeña, desvetlla dues històries que transcorren en paral·lel situades al final de la Guerra Civil i a la fi de la primera dècada d'aquest segle.

Un quadre pintat l'any 1887 per Ulpiano Checa, La invasión de los bárbaros, és el centre de la trama de l'obra. El nom del quadre dóna nom al muntatge del text escrit per Cardeña que ell mateix dirigeix i que també interpreta, acompanyat en escena per Iria Márquez, Juan Carlos Garés i Rosa López. 

Aquest projecte de la companyia Arden Producciones, una de les companyies amb més recorregut del panorama teatral valencià, presenta dues situacions en paral·lel, en temps i espais diferents. D'una banda, just acabada la Guerra Civil, el 1939, un militar franquista interroga una treballadora del Museo del Prado sobre la localització d'un quadre que ha desaparegut de les Torres dels Serrans de València. De l'altra, el 2009, una dona va a l'Ajuntament d'un poble proper a València per a parlar amb l'alcalde d'un partit conservador d'una qüestió de memòria històrica.

La companyia Arden Producciones va estrenar aquest muntatge l'any passat, coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil i el 200è aniversari de la inauguració del Museo del Prado. Una obra que, en paraules de l'autor, "vol rendir tribut als homes i a les dones que van donar la seua vida per un ideal; que van pensar que l'art era el millor testimoni de la memòria i que, per tant, era quelcom que calia preservar, defensar i llegar".

Ciencia ficció en el cicle 'Nou cinema' 

El cicle 'Nou cinema' comença també aquest cap de setmana del 3 i 4 d’octubre amb la projecció, a les 19.30 hores, d’Under the skinde Jonathan Glazer, una pel·lícula de ciència ficció amb un potent contingut visual i narratiu. 

Adaptació de la novel·la homònima de Michel Faber, el film permet observar el món a través dels ulls d’una alienígena protagonitzada per Scarlett Johansson.


Noticias relacionadas

next