primer trimestre de 2019

Teatre sobre xanques o el cinema que va deixar 2018: així és la nova cartelera del Paranimf

21/12/2018 - 

CASTELLÓN. El Paranimf de la Universitat Jaume I (UJI) ja ha donat a conéixer la que serà la seua programació del primer trimestre de l'any 2019. Un programa que basa els seus ingredients bàsics en el teatre i el cinema amb un "fort caràcter reivindicatiu i social". En efecte, seguint la seua aposta per les obres que defensen el paper de la dona, la igualtat de gènere i l’apoderament femení, s'han programat tres espectacles al mes de gener prou característics. D'una banda, el divendres 11 de gener, tindrà lloc Mulïer (Indoor), de la companyia Maduixa Teatre, un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc ballarines que naix de la necessitat d’explorar la identitat femenina a través del joc corporal. 

Pel que fa a la setmana vinent, es representarà Emilia, de Teatro del Barriouna obra que mostra la lluita d’Emilia Pardo Bazán, que, en les acaballes del segle XIX, s’encabota a ser ella mateixa, és a dir, a conduir-se d’acord amb els seus desitjos i voluntat d’escriure i participar en la vida pública. Finalment, el divendres 25 de gener, serà el torn de l’espectacle de clown per a adults Veus que no veus, de Pepa Plana, una reivindicació de la figura de la pallassa que es presenta amb els números circenses més clàssics.

D'altra banda, l’oferta teatral del Paranimf continuarà al mes de febrer amb la representació, el divendres dia 1, de l’obra de Federico García Lorca Así que pasen cinco años, de la companyia Atalaya TNT, que aborda alguns dels temes bàsics omnipresents en la seua obra com el temps, l’amor i la mort. A la setmana següent serà el torn de Yolo, de la Compañía Lucas Escobedo, un espectacle de circ per a tots els públics ple d’energia, força i ritme. I l'agenda del mes finalitzarà el dimarts 26 amb la representació de l’obra Oníric, a càrrec del grup de teatre de Maset de Frater, una proposta artística d’inclusió des del teatre social.

Pel que fa a les representacions del mes de març, aquestes començaran el dia 1 amb La vida inventada de Godofredo Villa, de la companyia Visitants, una obra que explica la història de Godofredo, un ancià de 89 anys que ha sobreviscut a tres guerres. Igualment, el dia 8, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el Paranimf acollirà l’obra ¡Habla, coño, habla!de la companyia Una ovarias, integrada per un grup de joves actrius valencianes. I per a finalitzar el trimestre, el divendres 15 tindrà lloc la representació d’una nova versió de La Celestina, una adaptació de Jaume Policarpo que combina la interpretació d’actors i titelles i que va guanyar en quatre categories dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2018.

Ens veiem al cinema?

Pel que fa al sèptim art, continuarà el cicle 'Nou cinema', que oferirà propostes de cinema d’autor, estrenades en 2018, amb un caire actual i "compromés"; i el cicle 'En pantalla gran', que es desenvoluparà sota el títol Animatòpia - cine d’animació per a adults.

Pel que fa al primer, es projectaran les següents pel·lícules i documentals: Quién te cantará, dirigida per Carlos Vermut, els dies 12 i 13 de gener; Experimento Stuka, dirigida per Pepe Andreu i Rafa Molés, el 17 de gener; i El ángel, dirigida per Luis Ortega, el 26 i 27 de gener. El cicle continuarà el 16 i 17 de febrer amb Entre dos aguas, dirigida per Isaki Lacuesta; el 2 i 3 de març amb Apuntes sobre una pel·lícula de atracos, dirigida per León Siminiani; i finalitzarà amb el film Un asunto de família / Manbiki kazoku, dirigida per Hirokazu Koreeda.

Amb el cicle Animatòpia - cine d’animació per a adults, s'oferiran quatre projeccions: el 19 i 20 de gener, Isla de perros / Isle of Dogsdirigida per Wes Anderson (2018); el cap de setmana del dissabte 2 i diumenge 3 de febrer tindrà lloc una projecció doble: The Magnificent Cake / Ce magnifique gâteau!, dirigida per Marc James Roels i Emma de Swaef, i The Man-Woman Case, dirigida per Anaïs Caura; el 23 i 24 de febrer Your Name / Kimi no na wa, dirigida per Makoto Shinkai (2016); i el 9 i 10 de març Psiconautas, los niños olvidadosdirigida per Alberto Vázquez i Pedro Rivero (2015).

Música en directe per acopanyar els films

D’altra banda, el Paranimf acollirà, del 8 al 10 de febrer, la XIV Mostra de música en directe i cinema Cinemascore, una iniciativa de l’Aula de Cinema i Creació Juvenil de l’UJI i la promotora Born Music en la qual els artistes interpreten, en directe, la seua particular i exclusiva versió sonora per a la pel·lícula que es reprodueix en la pantalla.

El divendres 8 de febrer, el col·lectiu britànic Tunng de folk i sons electrònics, interpretarà en directe música pròpia per la pel·lícula Fahrenheit 451, de François Truffaut (1966). El dissabte 9 de febrer, Güiro Meets Russia, un duo de Vila-real influenciat per la kosmische musik, els paisatges sonors i la psiquedèlia més experimental, interpretarà la seua banda sonora per a la pel·lícula THX 1138, el primer film de George Lucas. Per últim, el diumenge 10 de febrer, Seward, un col·lectiu d’acció sonora, cançó lliure i performance, presentaran la seua banda sonora per al clàssic Blade Runner de Ridley Scott.

Noticias relacionadas

next