CASTELLÓ. El passat 4 de juny es va reunir el Consell Municipal d’Igualtat al Saló de Plens de l’Ajuntament. A ell van assistir, com de costum, les representants de diferents associacions feministes de la nostra ciutat, institucions oficials, sindicats i partits polítics que el componen. En la reunió es va presentar la memòria del III Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitat de Dones i Homes (d'ara endavant PIO). Algunes de les membres assistents van mostrar la seua disconformitat per la falta de temps des del lliurament de la documentació, ja que no s’havia pogut analitzar i debatre suficientment, i també per ser un recull de dades estadístiques sense determinar qualitativament.
Algunes mesures previstes no s’havien executat i no s’especificava quines eren o per quin motiu, sols s’indicava el nombre, sense facilitar més detalls. “Un Pla que ha de ser participatiu s’ha de poder avaluar i analitzar de manera adequada”, asseveren des de la Coordinadora, “a més a més aquest pla ha de servir de base per a l’elaboració del pròxim IV PIO”.
Les diverses associacions feministes, sindicats i partits polítics que aglutina la Coordinadora Feminista de Castelló han elaborat una bateria de preguntes sobre la consecució dels objectius i el grau d’acompliment de les mesures del III PIO, dades qualitatives que es necessiten conéixer per veure quin impacte han tingut i si han sigut efectives o no.
Un dels aspectes on s’ha volgut fer incidència és l’objectiu sis del pla sobre Violències Masclistes, amb un breu desplegament d’informació. Des de la Coordinadora afegeixen que “aquesta violència masclista, negada per alguns membres del govern local, produeix cada any al voltant d'un centenar d’assassinats de dones i dels seus fills i ha suposat la mort de més d'un total de 1.237 dones des del 2003, de les quals 153 d’elles a la nostra comunitat”.
La relació detallada de preguntes va acompanyada d’un escrit adreçat a l’alcaldessa, regidora responsable de l’àrea d’Igualtat, en el que es fa constar la necessitat que la Institució Municipal adopte mesures valentes i urgents per combatre aquesta xacra. I es posa en evidència que les dones de Castelló no es mereixen escoltar de boca d’autoritats locals i responsables públics que no existeix la violència masclista i que el seu sofriment és una invenció.
“Volem manifestar la nostra repulsa a la Campanya de comerç local impulsada per l’Ajuntament de Castelló, es tracta d’un atac a les dones i una falta de respecte, una campanya que ridiculitza a les mares, sogres i dones amb una campanya masclista, amb un edatisme cruel i amb tints d’odi”, des de la Coordinadora no asseguren que "no toleraran" accions com aquesta.
Frases com: “Ordena tu casa antes de que tu suegra ordene tu vida” o “Piénsalo bien, cualquier opción será mejor que comer en casa de tu suegra”, són afirmacions de mal gust i de total falta de respecte. Exigim a l’alcaldessa de Castelló, com a responsable, la retirada immediata d'una campanya que avergonyeix a la ciutadania.
Aquesta campanya no se centra en la figura dels pares i mares polítics, encara que els homes també són sogres, l’Ajuntament l’ha centrada en les sogres, una forma més de masclisme i d’atac a les dones “com, malauradament, ens té cada vegada més, acostumades el govern d’aquesta ciutat.
De nou tornen a reclamar, ja per tercera vegada, que l’alcaldessa es reunisca amb la Coordinadora Feminista, “perquè volem ser part activa i crear ponts de consens per establir les bases que ajuden a aconseguir una societat lliure de violència de gènere i una ciutat que fomente la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes”, afirmen