el col·lectiu artístic canvia de seu

Cúmul obri un nou espai expositiu en el barri Crèmor de Castelló

10/02/2022 - 

CASTELLÓ. "Portem poc més d'un any i mig i la ciutat se'ns ha begut, com la terra que té molta set". El col·lectiu Cúmul va donar una glopada d'aire fresc a la ciutat de Castelló quan a finals de 2020 va aparéixer amb un programa d'art totalment autogestionat. Sense cap mena d'ajuda pública i privada, diferents creadors de Castelló es van decidir a formar part d'un projecte conjunt. Cúmul no sols havia de ser un centre expositiu, al mateix temps seria espai de creació i s'oferirien, a més, col·loquis, tallers, cinefòrums i presentacions de treballs, principalment gestats per artistes emergents. Així ho ha fet. "Ja formem part de la programació cultural de Castelló. Compten amb nosaltres per a moltes iniciatives. Avui mateix vindran alumnes de l'UJI a conéixer l'espai. Jo mateixa els explicaré la meua experiència", conta Gerard Bomboí a Castellón Plaza, qui forma part del projecte juntament amb Clara Culiáñez, Carlos Bonet, Paula Lorenzo, Paco Rangel, Daniel Cala, Iris Verge, Rodrigo García, Niels Arndt, Mayte Vidal i Natàlia Lobato.

El col·lectiu, liderat per gent jove i al marge de les institucions, ha vist com el seu projecte s'ha consolidat ràpidament, tot i haver topat a més amb unes condicions desfavorables que tots coneixem. Pot ser, Castelló no ho sabia, però necessitava eixa mirada més underground que l'associació té de l'art. Com siga, Cúmul té ganes de més i estrena nova etapa i nova ubicació. El projecte s'ha instal·lat en el barri Crèmor, canviant la seua ubicació més cèntrica (al carrer Conde Norueña) per una zona més apartada, però també molt viva. "Estem al costat d'associacions veïnals i espais comunitaris com La Verduleria. També em deia l'altre dia un veí que a prop tenim el taller de l'artista Manolo Pinta. Encara que és una zona més deprimida que el centre, al mateix temps hi ha molta gent treballadora. Jo soc d'aquest barri i m'he criat en la plaça on ara estem", assenyala Bomboí.

Aquesta nova ubicació els permetrà créixer també en espai. A banda dels 60 m² que hi ha de més, podran emmagatzemar les seues pròpies obres d'art i fer una divisió més ben definida entre l'espai expositiu i el taller. "Estem pensant en organitzar tallers d'edició de fanzins i a més de moure els projectes dels membres de l'associació, ens han proposat fer un laboratori per als residents del projecte 'Idensitat' (del Consorci de Museus) al mes de juny. També farem activitats relacionades amb la Nit de l'Art de Castelló al 14 de maig", avança el creador.

Imatge de la sèrie 'Especulacions'

Amb tot, una de les principals apostes de Cúmul per al 2022 serà l'exposició Especulacions, de l'artista borrianenca Sandra López Parra, qui durà el seu treball fins al festival de fotografia Imaginaria, al 12 de maig. La mostra, comissariada per Iris Verge, constarà d'una instal·lació site-specific integrada per una sèrie de fotografies que apel·len directament a l'espectador. La deshumanització, l'atemporalitat i la ubiqüitat són el nexe d'unió del treball de López, qui considera que les seues imatges, tot i sortir del barri de Velluters de València, no evoquen un lloc en concret. "Tot i haver estat preses en un espai comú, desdibuixen qualsevol possibilitat de context, invitant a l'espectador a la creació d'especulacions, en el sentit més semiòtic de la paraula [...] El fotògraf es torna un mitjà, ja que les seues decisions d'enquadrament, així com la seua capacitat d'il·luminar i d'aombrar allò que interessa pot crear relats molt diferents de la realitat", resa el projecte, que deixa clar que la col·lecció "entra de ple en aquesta crisi de la mirada recelosa entorn la fotografia". Una mirada que- adverteixen- "està obligada a dubtar, ja que la fotografia ja no és una representació fidedigna de la realitat".

No són pocs els projectes que durant aquest temps Cúmul ha desenvolupat fora de les portes de la seua seu. També han apropat el seu art fins al Molí d'Arròs d'Almenara, on dins de la quinta 'Nit Taronja' van oferir una exposició col·lectiva titulada Crisis que reflexionava entorn de la "deriva de la societat contemporània". Però fins i tot, s'han atrevit a canviar la sala d'una galeria per l'interior d'un cotxe. El mateix Gerard Bomboí va organitzar, amb motiu de la Nit de l'Art de Benicàssim, un festival interdisciplinari que es va instal·lar en el pàrquing del Passeig Pérez Bayer. Gas va exposar les seues obres des de l'interior de diferents vehicles i temps després va acollir un desfile de moda i una sessió de dj. "Mai s'havia fet una cosa igual. Va ser molt nou i molt dur d'organitzar, perquè jo tampoc soc comissari, soc artista. Tot i això, esperem repetir", conclou el castellonenc. Segur Cúmul continua innovant i agitant l'escena cultural. Ara des de la Crèmor. 



Noticias relacionadas

next