Hoy es 21 de noviembre

L'exposició es completa amb un concert que crearà una atmosfera viva el pròxim 21 de novembre

Un diàleg intens entre el so i la llum: les obres vives de José Antonio Orts habiten la Sala Sant Miquel

2/11/2024 - 

CASTELLÓ. L'art contemporani compagina formes d'expressió polifacètiques i inabastables. De la indústria creativa al disseny; la pintura, la literatura o fins i tot l'arquitectura; aborda nombroses vies amb la finalitat d'extraure i ensenyar una idea. En el cas de José Antonio Orts, aquest camí discorre a través del so i l'electrònica. L'artista valencià, reconegut internacionalment com un dels pioners espanyols de l'art sonor, deixa una petjada "indeleble" amb el seu treball. Mitjançant una "innovadora" combinació de llums i espais, Orts exposa a la Sala Sant Miquel de Castelló - fins al 14 de desembre - 'Ones de llum i so', que representa una vida de dedicació a combinar la música i l'electrònica.

Dins de l'experiència que es mostra en el centre cultural del carrer Enmig, s'uneix un concert el pròxim 21 de novembre a partir de les 19.30. Com a part de la 32a Mostra de Teatre Reclam, Orts ofereix una actuació d'entrada lliure amb reserva basada en la instal·lació de llum i so que presideix la sala. Així, el també compositor de Meliana, al costat del saxofonista José Luis Galiana, explorarà el seu treball musical, interpretat també per artistes en ciutats com Mèxic, Bucarest o Estocolm. "El procés de creació de les obres és molt llarg", afirma José Antonio Orts. "Comença amb la creació del circuit electrònic en el meu propi taller i després pense en com mesclar-lo amb la música i l'art sonor".

Una conversa entre l'espectador i l'obra

Orts va començar a treballar amb l'electrònica des de ben xicotet, en el taller del seu oncle. De forma pràcticament autodidacta, les seues creacions van començar a funcionar "a partir dels 11 anys". Unes dècades més tard, l'artista va viatjar a Roma mitjançant d'una beca per a formar-se en la composició musical. En aquest sentit, el seu treball engloba la seua vida i fa honor a la "combinació de les arts plàstiques amb aquells circuits que creava des que era xicotet". L'autor valencià descriu les seues peces com a "simples" - algunes formades per plaques solars, ferro i LED - a les quals dona sentit una vegada posseeix una idea completa i formada.

Les experiències vitals i en la naturalesa copen la producció de José Antonio Orts. Per exemple, 'Meteor', una de les obres que poden apreciar-se en Sant Miquel, representa a través de llums LED el degoteig de l'aigua. L'artista busca realitzar "peces vives, que s'alimenten a si mateixes i s'assemblen a les formes naturals mitjançant la interacció". D'aquesta manera, el treball d'Orts aconsegueix establir "un diàleg intens entre l'espectador i l'obra, a través de les reaccions". " Les peces no estan programades com a robots, sinó que són capaces de copiar al públic i els seus moviments". Així, explica el compositor, la presència de l'espectador és "essencial" en la seua obra, perquè "si ell no està les peces no reaccionen".

Una exposició "feta a mida"

L'art sonor, que va començar a desenvolupar-se en els anys 70 del segle passat, ha evolucionat de manera "imprevisible", d'una forma diferent en altres països com França, Alemanya o el Canadà. Al principi, la música electrònica designava "una cosa diferent", assenyala José Antonio Orts, encara que ara ha canviat de concepte. "Primer es feia en laboratoris d'Europa, fins que els sintetitzadors es van expandir i van ocupar un lloc en la música pop, creant una moda". No obstant això, l'autor valencià creu importants les "grans obres que quedaran" quan acabe aquesta tendència. Així mateix, als joves que s'endinsen en l'univers de l'art sonor els confia el consell que "s'allunyen de les modes, que duren poc, i es fixen a buscar la seua pròpia obra, encara que siga independent".

Concretament, aquesta cura pel treball s'aprecia perfectament en la mostra que habita aquests mesos la Sala Sant Miquel. Un dels objectius principals d'Orts consisteix a "adaptar la seua obra a l'espai on residirà". "Intente aconseguir que els sons i les llums de les obres no interferisquen entre si i les dispose de tal manera que no ho facen". L'exposició tindrà el seu moment cim en el concert 'Al·legories: Ones de llum i so'. En ell, Orts i Galiana improvisaran amb elements visuals i instruments fotosensibles per a crear una atmosfera de naturalesa viva i única. D'ací mateix, de la vida i la creació, parteix l'exposició de José Antonio Orts, que estimula tots els sentit d'aquell que l'aprecia fins al pròxim 14 de desembre a la Sala Sant Miquel de Castelló.

Noticias relacionadas

next