en el centenari del naixement de l'escriptor valencià

La Generalitat declara 2022 com a Any Joan Fuster

19/11/2021 - 

CASTELLÓ (EP). La Generalitat Valenciana ha aprovat aquest viernes declarar 2022 com a 'Any Joan Fuster', en commemoració del centenari del naixement de l'escriptor valencià. Així mateix, ha donat el vistiplau a la creació de la comissió commemorativa per al desenvolupament dels actes que se celebren i que s'adscriu a la Presidència de la Generalitat.

Seran membres de la comissió les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència; la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència primera; i el Ministeri de Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència segona.

També formaran part de la comissió les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, de la Presidència del Consell Valencià de Cultura, de la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, de la Direcció general de Promoció Institucional, de la Direcció general de Cultura i Patrimoni, de la Direcció de l'Institut Valencià de Cultura, de la coordinació de la Càtedra Joan Fuster, de la Universitat de València i les persones comissionada i comissionada adjunta per a la commemoració de l'Any Joan Fuster.

A més, es crearà un 'comité d'honor' integrat per les Corts, el Ministeri de Cultura i Esport, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat de València-Estudi General, Xarxa Vives d'Universitats, l'Ajuntament de Sueca, Institució Alfons el Magnànim, Institut d'Estudis Catalans, Institut Ramon Llull i els hereus de Joan Fuster.

A la comissió li correspon establir les pautes per a la realització de les accions i activitats de l'Any Joan Fuster i aprovar el programa general dels actes commemoratius, així com la coordinació amb altres organismes públics que formen part del comité d'honor o uns altres que es puguen adherir.

Per a facilitar el desenvolupament de les seues funcions, es crearà un comité executiu integrat per la persona comissionada i la comissionada adjunta per a la commemoració de l'Any Joan Fuster, que ho presidirà, i altres quatre persones pertanyents a la comissió.

Durant l'any 2022, la Generalitat i les entitats integrants del seu sector públic instrumental utilitzaran, en la papereria bàsica, comunicacions, suports publicitaris i altres elements identificatius, una marca representativa de la commemoració.

Trajectòria

Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922-1992) és una de les persones de la intel·lectualitat valenciana més destacades del segle XX. Advocat, poeta i assagista s'emmarca dins d'una tradició humanista adaptada a la modernitat. Va conrear l'aforisme i l'assaig. Va mantindre una decidida actitud pública per les llibertats democràtiques, especialment des de l'àmbit valencià, destaquen el Consell.

L'escriptor de Sueca va estar constantment relacionat amb el món acadèmic sobretot en els últims anys de la seua vida. Va ser professor i després catedràtic de la Universitat de València, que en 1993 va crear la 'Càtedra Joan Fuster' en honor seu.

Va rebre els doctorats honoris causa en la Universitat de Barcelona i en l'Autònoma de Barcelona i va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans, del Consell Valencià de Cultura i de la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, així com director de l'Institut de Filologia Valenciana.

A més, va formar part del Consistori dels Jocs Florals de Lo Rat Penat i va rebre nombrosos guardons literaris i cívics: Joaquim Folguera, Josep Ixart, Concepció Rabell, Per Comprendre, Premi d'Honor dels Lletres Catalans, Premi dels Lletres del País Valencià, Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, títol de fill predilecte de Sueca i, pòstumament, l'Alta Distinció de la Generalitat i les medalles de la Universitat Jaume I i la Universitat de València.

Al gener del 2017, el president de la Generalitat va inaugurar a Sueca l'Espai Joan Fuster, on està depositat el fons documental, bibliogràfic i artístic de l'escriptor valencià i des d'on es reivindica i difon el seu llegat intel·lectual.

L'Espai comprèn l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster, creada en 2016 per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a més del Centre de Documentació i el Museu Joan Fuster, dependents de l'Ajuntament de la capital de la Ribera Baixa.

Noticias relacionadas

next