acampades, concerts i muixerangues

L'Aplec, una 'festa' entre jóvens per a reivindicar els desequilibris del món rural

18/07/2022 - 

CASTELLÓ. "Fem que la comarca alce el vol". Amb aquest lema Portell va acollir per última vegada l'Aplec dels Ports l'any 2004. Des de sempre l'objectiu principal d'aquest esdeveniment comarcal, que cada volta passa per un municipi, ha sigut mobilitzar-se per a visibilitzar les mancances que pateixen els pobles de l'interior de Castelló. Durant més de quaranta anys diferents generacions s'han encarregat així de traslladar els desequilibris i les necessitats del món rural més enllà dels seus territoris. Un compromís que si bé no ha aconseguit trencar amb totes les barreres, sí que ha aconseguit molt de ressò i suport.

L'Aplec dels Ports és avui en dia una de les festes més especials que custodia la província. Com diuen els seus organitzadors, "més que una festa de cap de setmana" és, en realitat, "una trobada autogestionada", on no sols se celebren concerts, sinó també altres tipus d'activitats que ajuden a mostrar la seua riquesa cultural.

Ara, després de dos anys d'aturada per la pandèmia, la cita agafa forces per a "tornar a volar". Serà del 29 al 31 de juliol quan 18 anys després aterre de nou a Portell. Una 43ª edició on Joan Fuster estarà present, es donarà visibilitat a les dones d'ahir, avui i demà, i en la qual actuarà la companyia de vila-real Xarxa Teatre, així com les bandes Tito Pontet, Apologia o Xavi Sarrià.

 

Una 'festa' augestionada per jóvens

Si per altra cosa és especial l'Aplec és perquè el programa el gestionen un grup de voluntaris. Juntament amb Gemma Morralla Dols, altres dèsset jóvens -que van dels 18 als 30 anys- s'han encarregat des del setembre de l'any passat de tirar endavant una edició que ha comptat, possiblement, amb més dificultats que mai. "És molt complicat i un treball molt dur", reconeix la castellonenca, qui explica que per a tirar endavant un projecte d'aquesta envergadura han hagut de dividir-se en subcomissions a fi d'abordar tota la feina.

L'Aplec es planteja com un esdeveniment totalment horitzontal on, conjuntament entre el poble i l'organització, es decideix des del lema fins al cartell de cada edició. En aquest cas, el crit escollit ha sigut "Tornem a volar". 

"Aquest any no ens apetia parlar de mancances. Preferim reivindicar tot el que tenim, des d'una perspectiva positiva. Som el que som i hem de tirar endavant. Cada volta es posa més en valor el món rural i es dona a conéixer. Està clar que tots hem d'estudiar fora i alguns inclòs han hagut de viure a les ciutats. Però el poble sempre està ahí", considera Gemma, qui assenyala, això sí, que la seua principal mancança és el servei de transport públic "quasi inexistent" amb el que compten.

No obstant això, l'Aplec ens fa veure que ser jove en un petit poble no és tan dramàtic com a voltes ho presenten les grans ciutats. "A mi em sembla el millor del món. Estic súper a gust al poble. Podem fer el mateix que a la ciutat, no tenim els mateixos serveis, però es pot solucionar", manifesta la jove.

L'Aplec demostra amb tot que és possible entendre la ruralitat actual des d'una perspectiva activa, innovadora i amb futur. "La nova ruralitat és una ruralitat marcada per un entorn específic, sovint desfavorable, però amb persones d’allò més actuals i transformadores en les seues feines i en les seues vivències."

 

Qué trobar en l'Aplec

A partir d'aquí, l'Aplec 2022 proposa una programació on s'ha volgut, per sobretot, reenvidar la cultura i la llengua. "No volíem dur a molts grups populars. En el seu lloc hem preferit portar muixerangues, organitzar tallers i fer diverses trobades". Una cita on a més l'acampadaal igual que el festival, és gratuïta. Això si, no es pot dur ni menjar ni beguda per a col·laborar amb el municipi, qui ho posa a la venda a un preu popular.

Per dies, qui vaja el divendres a l'Aplec encontrarà a les sis de la vesprada una conferència sobre Joan Fuster, a càrrec de Vicent Pitarch. També hi haurà una trobada de dolçainers i a la nit actuaran a l'escenari La Roca Roja, Derrumband, Xavi Sarrià, Town Folks i Dj Barraketa. Abans, Xarxa Teatre traurà a escena el seu món il·lusionant.

Pel que fa al dissabte, la jornada arrancarà amb una despertà de gaiters i seguirà amb un taller d'extracció i conservació de llavors o de muixerangues. A més, actuaran els Trobadorets, Tito Pontet, Pepet i Marieta, Ebri Knightm, Insershow i Mash Masters. 

Finalment el diumenge, es presentarà el llibre Buscant la lluna, de Laura Pechobierto. Hi haurà una paella monumental i tocaran en directe Toni de l'Hostal, Apologia i Achedeselektah. Entre moltes altes activitats. 

L'Aplec es reencontrarà així amb un públic que segur el tirava molt de menys. Des que es va celebrar per primera volta a Tolodella l'any 1978, la cita ha anat mudant cada any de municipi, amb l'excepció dels anys 2006, 2020 i 2021, quan no es va poder fer. Tant de bo, l'Aplec acull anul·lament a milers de persones, que arriben atretes pel seu projecte cultural. El proper any la cita té previst aterrar en Morella, però si no hi haguera cap comissió voluntària, saltaria a un altre municipi.

Com deia el lema de l'Aplec de 2015, a Cinctorres, "teixim el futur". Un futur on ser de poble no és cap drama, i si les institucions s'esforcen per fer millores, pot oferir moltes oportunitats. 

Noticias relacionadas

next