recala en castelló després d'estrenar-se en valència

L'escenari del Principal acull la fantasiosa història de 'Las danesas' 

16/11/2022 - 

CASTELLÓ. El Teatre Principal de Castelló acull aquest dijous 17 de novembre, a les 19.30 hores, Las danesas. El cicle ‘Els dijous al Principal’ presenta aquesta producció de l’Institut Valencià de Cultura, fruit del IV Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera. La peça es va estrenar el mes d’octubre a València i ara arriba a l’escenari del Principal de Castelló de la mà del seu creador, Xavo Giménez, i interpretada per Verònica Andrés, Álvaro Báguena, Rosanna Espinós, Toni Misó i Marta Santandreu; l’escenografia és de Blanca Añón, i la il·luminació, de Marc Gonzalo i Miquel Llop.

Las danesas és un homenatge velat a la família del director, un cant d’amor a una família que, al voltant dels anys cinquanta i seixanta, es dedicava al cultiu de flors i que, quan va veure que els expropiaven els seus terrenys, se’n va anar a viure al centre de la ciutat.

Els Valle, protagonistes d’aquesta història, també eren una família de flors, especialitzada concretament en les corones de flors per a morts, i també han hagut de mudar-se al centre de la ciutat. El seu negoci ha acabat perquè les flors de plàstic han substituït les flors naturals. De fet, són moltes les coses falses (també en aquesta família) que han substituït les vertaderes. Però només Florencia, la germana major, se n’adona, però s’ho calla, com s’ho calla tot des que un accident en la infantesa li va facilitar fingir ser muda. 

Així, l’obra comença quan Florencia, amb seixanta anys, decideix parlar, i acaba quan efectivament parla. També ella, la major dels quatre germans, és l’única que sent els cruixits de la casa, que amenaça de caure.

Els altres personatges són Narciso, Jacinto i Lis, noms de flor per a fills de pares que cultivaven flors, i Florencia, deessa romana de les flors.

L’obra és una història de conquesta, la tranquil·la i silenciosa lluita d’una dona per fer-se un lloc, per més fantasiós i marginal que puga semblar.

Jornades sobre identitats dissidents

D'altra banda l’Espai d’Art Contemporani de Castelló presenta, del 17 al 19 de novembre, les Jornades sobre Identitats Dissidents. El grup d’investigació de l’EACC, format per Maria Sánchez, Rubén Serna i Bartolomé Limón, proposa aquestes jornades sobre el pensament i les pràctiques artístiques que s’acosten a l’arxiu des dels seus buits, marges i dissidències.

Unes jornades que es plantegen com un lloc de trobada en el qual visibilitzar i dialogar sobre maneres de produir i pensar des de perspectives no hegemòniques, renovant els usos i les potencialitats de l’arxiu des del pensament, feminista, ‘queer’ i decolonial. Tindran la forma d’espais híbrids que es generaran a través de xarrades i presentacions de projectes artístics, un taller a càrrec d’un artista convidat i sessions d’escolta.

Noticias relacionadas

next