Hoy es 13 de octubre

Presenta els resultats promoguts des de la Unitat Científica d'Innovació Empresarial

L'institut de materials avançats de l'UJI es projecta cap al sector empresarial amb iniciatives i patents

12/09/2024 - 

CASTELLÓ. Resoldre els desafiaments als quals s'enfronta la nostra societat en àrees com el subministrament i emmagatzematge d'energia neta, la il·luminació, la creació de químics d'alt valor agregat, el marcatge, l’aplicació de fàrmacs o l’esterilització de superfícies són algunes de les prioritats de l'equip interdisciplinari en ciència i tecnologia de l'Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I de Castelló.

El pla de l'institut combina tres grans línies de recerca i transferència centrades en les noves rutes químiques, l'adaptació de materials biològics per a aplicacions funcionals i la química de materials i processos físics. L'objectiu és, d'una banda, el desenvolupament d'innovacions útils per a la comunitat i, d’altra banda, la col·laboració en projectes d’R+D+I amb empreses orientades a produir nous productes i aplicacions que enfortisquen el nostre teixit industrial.

Durant els últims sis anys, l’INAM ha desenvolupat 15 projectes amb empreses que han mobilitzat 8,4 milions d'euros (aportats per les empreses i projectes públics competitius), dels quals 1,6 han revertit en el mateix institut, i ha sol·licitat nou patents, quatre concedides i dues en explotació. A més, ha creat una xarxa de contactes amb el sector empresarial en les més de dues-centes reunions mantingudes des de la Unitat Científica d'Innovació Empresarial.

Cinc eixos fonamentals

Els projectes actualment en marxa se centren en cinc camps. El de ceràmiques funcionals i electrocatalítiques, que té entre els seus propòsits aconseguir dotar aquest material de propietats que servisquen per a captar energia, i també crear noves rutes fotocatalítiques, compta amb la participació de cinc empreses i dues universitats.

El segon està centrat en l'energia, en concret en l'emmagatzematge i transport segur d'hidrogen, i compta amb les aportacions de tres empreses, dos centres tecnològics i tres universitats. El tercer s'ocupa dels recobriments polimèrics antimicrobians i viricides, tant en superfícies com en tèxtils, modificant les propietats i optimitzant-ne la formulació per a les diferents aplicacions.

En el quart projecte, el personal investigador treballa per a aconseguir hidrogels per a l'aplicació transdèrmica de fàrmacs o altres substàncies. El projecte ha aconseguit finançament europeu en el programa Horitzó Europa. El cinquè i últim està centrat en solucions fotoluminiscents per a aplicacions avançades que podrien ser útils, per exemple, en sistemes d’etiquetatge invisible, marcatge i sistemes antifalsificació o també en medicina.

La cinquena Jornada de Transferència de la UCIE-INAM «De la recerca bàsica al producte comercial» ha comptat amb la participació del vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; la subdirectora general de Programes d’Innovació-AVI, Laura Martí, i la directora de l’INAM, Elena Mas, en la presentació.

Resultats

El coordinador de la UCIE-INAM, l'investigador Francisco Fabregat, ha sigut l'encarregat de presentar els resultats, i posteriorment representants empresarials i institucionals d’Abervian, IoTsens, IT3D, Xarxatec, el Club d'Innovació de la Comunitat Valenciana, AirBiometrics, Gesintia, Viromii, Aitex, Neptury i l'Institut de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino de l'UJI han presentat reptes i casos d'èxit de treball conjunt i han participat en un debat sobre les millors formes de col·laboració entre els dos àmbits.

L'Institut de Materials Avançats de l'UJI és un centre de recerca que treballa en la comprensió fisicoquímica de les propietats i el funcionament dels materials avançats, connectant matèria i llum per a crear nous coneixements que generen aplicacions en el subministrament i emmagatzematge d'energia neta, il·luminació i creació de químics d'alt valor agregat.

L’UCIE-INAM ha comptat amb el finançament de l'Ivace+i (antic AVI), de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme durant els darrers sis anys, que ara s’ha estès per dos anys i mig més.

Noticias relacionadas

next