La rectora Eva Alcón fa balanç de l'any acadèmic marcat per la covid

L'UJI encara "el curs de la recuperació" amb la presencialitat total com a objectiu principal

Fotos: DAMIÁN LLORENS

14/07/2021 - 

CASTELLÓ. El darrer curs ha sigut un dels anys més atípics i complicats per a la Universitat Jaume I. Així ho explicava la seua rectora, Eva Alcón, a la trobada amb els mitjans de comunicació que ha tingut lloc aquest dimecres. Ara, la direcció universitària encara el pròxim any acadèmic com "el curs de la recuperació" i s'ha marcat com a objectiu recuperar la presencialitat total al campus perquè, tal com assegura la rectora "la vida universitària va més enllà d'adquirir coneixements, passa per la interacció social".

Alcón ha fet balanç del curs acadèmic al desdejuni informatiu en el qual ha informat que un total de 583 alumnes -dels 13.000 que estudien a l'UJI- s'han contagiat de la covid-19, així com 75 entre el Personal Docent i Investigador (PDI) i 22 del Personal d'Administració i Serveis (PAS). La rectora ha anunciat que el personal covid contractat durant la pandèmia es mantindrà fins a final d'any "per prudència i per tal de garantir la seguretat en el campus". D'altra banda, preguntada per com valora que el professorat universitari no fora inclòs en el grup de professionals essencials a la vacunació, Alcón ha recordat que la universitat va traslladar a la Conselleria de Sanitat i el Ministeri la predisposició de vacunar al personal del campus i que li haguera agradat que fóra possible, malgrat això entén "la complexitat de la situació en la qual vivíem".

Tanmateix la rectora ha valorat el fet que els estudiants de mobilitat sí que s'hagen vacunat, ja que "afortunadament hem pogut vacunar a tots els alumnes de mobilitat en un temps rècord de tres dies", ha afirmat. Alcón ha assegurat que la primera setmana d'agost tot el personal de mobilitat estarà vacunat i ha demanat a les universitats d'altres països que els alumnes Erasmus vinguen també amb la vacuna.

"El finançament és el problema més gran de les universitats"

La rectora de la Universitat Jaume I ha recordat que el finançament "és el problema més gran de les universitats" i ha reivindicat la necessitat que el primer esborrany del nou pla plurianual de finançament es comparteixi amb els equips econòmics de les universitats. Alcón ha insistit en el paper de vertebració de territori que tenen les universitats i que això s'ha de reflectir en el pla plurianual de finançament. En paraules de la rectora, "el finançament deu donar respostes a les necessitats estructurals de les universitats i que aquesta siga per objectius".

Respecte als professors associats, Alcón ha apuntat la necessitat d'un conveni col·lectiu que done resposta a les seues reivindicacions econòmiques i que aquest no s'ha pogut dur a terme per no estar avalat des del Ministeri d'Hisenda, encara que ja hi estiga per les universitats públiques i la Conselleria.

Eva Alcón també ha recordat que s'està redactant una llei per a la incorporació del professorat associat a la universitat i que s'hauran d'explorar les mesures amb les que es compten per a fer el trànsit d'un professor associat a un a temps complet.

Nous graus per al pròxim curs

Al desdejuni informatiu, Alcón també ha fet balanç dels nous projectes i novetats que ha emprés l'UJI durant el curs, com són la implantació dels graus de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i Intel·ligència Robòtica. A més, es posaran en marxa també tres nous màsters de ceràmica, salut i logística per a donar resposta a les demandes laborals de la província. La rectora ha assegurat que des de la universitat es continuarà revisant l'oferta acadèmica per a implantar els estudis que puguen aportar un valor afegit a l'actual oferta acadèmica.

A l'àmbit de la investigació, la rectora ha realçat el pla propi d'investigació dotat amb 4 milions d'euros en el que s'ha primat als investigadors joves i sèniors. A més ha destacat l'assoliment del Segell Europeu d'Excel·lència Universitària. Al mateix temps, la rectora ha incidit en la posada en marxa del Centre d'Investigació Robòtica i de Tecnologies Submarines i en els 4 milions d'euros que permetran al professorat de l'UJI requalificar-se.

L'estabilització del professorat i el personal d'administració i serveis també ha estat una de les prioritats per a l'UJI. Segons ha afirmat la rectora, en el cas del professorat "s'ha portat a terme una dura batalla de reivindicació per a mitigar els efectes que produeix la tassa de reposició. S'han autoritzat 91 places de promoció de professorat, 57 més de les que corresponien a la universitat gràcies a la cessió de places", ha explicat Alcón. D'altra banda, s'han tret més de 80 places d'estabilització per al personal d'administració i serveis (PAS).

Novetats al campus i recta final de la facultat de Salut

Així mateix, Eva Alcón ha informat de les novetats que es portaran a terme a la universitat gràcies a la planificació del pla d'inversió de 4 milions d'euros: la construcció d'un nou edifici de transferència que començarà a executar-se el pròxim any; la creació d'una zona verda darrere de la Facultat d'Humanitats, la millora energètica dels edificis amb la instal·lació de plaques solars i la recta final de la Facultat de Ciències de la Salut. En referència a aquesta facultat Alcón ha destacat que, a l'última fase, el 85% de la inversió serà a càrrec de la Generalitat Valenciana.

Per finalitzar, la rectora ha destacat la bona preparació de la universitat davant dels nou reptes digitals i ha recordat que el Pla UJI Digital es va aprovar tot just abans que es decretara l'estat d'alarma. Junt amb aquest pla, Alcón ha ressaltat també el Pla de Sostenibilitat del Canvi Climàtic, el Programa Campus Saludable o els programes de pràctiques externes Talent Rural i Impuls Rural, entre altres.

Noticias relacionadas

next