Hoy es 22 de diciembre

bernabé sangüesa afirma que afavoreix "la despoblació rural i atempta contra el territori"

Morella mostra el seu rebuig a la decisió del Govern d'aprovar la construcció de la MAT de Forestalia

25/07/2024 - 

CASTELLÓ. L’Ajuntament de Morella mostra la seua disconformitat amb la decisió presa ahir al Consell de Ministres del Govern d’Espanya al voltant dels projectes energètics. Este es va reunir esta setmana i va atorgar els últims permisos necessaris al Clúster Maestrazgo i la seua línia d’evacuació de Molt Alta Tensió (MAT), la qual travessa la comarca dels Ports amb els termes municipals de Morella, Cinctorres i Portell i, fins i tot, passant a molts pocs metres d’habitatges d’estos municipis. La decisió del Govern d’Espanya també afecta altres territoris provincials com el projecte de macroplanta solar Magda a les Coves de Vinromà.

La construcció del Clúster Maextrazgo i la seua línia d’evacuació suposa un gran impacte ambiental per als territoris de Teruel i Castelló. Així, la instal·lació dels aerogeneradors generarà la desforestació de 125 hectàrees de terreny, a més de la construcció de 300 quilòmetres de pistes forestals de gran amplada. 

A més, els 173 quilòmetres de línies elèctriques, les quals travessen la comarca dels Ports, també suposen la desforestació de 90 metres d’ample per allà on passen. Les dades indiquen que es talaran més de dos milions d’arbres, sobretot pins, però també ginebres, xops, i moltes espècies protegides com els diferents tipus de savina d’esta zona. A més, hi ha tres Zones Especials de Conservació (ZEC), incloses a la Xarxa Natura 2000 i una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (Zepa).

L'alcalde mostra "indignació" amb la decisió

L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha mostrat “indignació amb esta decisió del govern, la qual afavoreix la despoblació de les zones rurals i atempta contra el territori i la nostra manera de viure”. El primer edil ha recordat que “pel que fa a la comarca dels Ports, a més de la desforestació d’una gran quantitat d’hectàrees, la línia MAT passa per damunt de vivendes habitades, amb afecció sobre granges, camps i, fins i tot, a la salut de les persones que hi viuen. Aquest projecte atempta també contra la nostra economia, vivim del turisme i de la ramaderia i agricultura de secà, amb aquestes decisions salomòniques el govern d’Espanya demostra estar molt allunyat de la ciutadania i del territori”. 

Sangüesa també ha explicat que “el Consell de Ministres ha ignorat tots els informes desfavorables de les conselleries de patrimoni, paisatge i medi ambient de la Generalitat Valenciana, les queixes i al·legacions dels ajuntaments afectats i les protestes veïnals contra els macroprojectes energètics. Li demanem al govern d’Espanya, especialment a la part del PSOE que és qui ho ha aprovat, que rectifique i que pose per davant les prioritats del territori a les de les grans multinacionals. Açò ens recorda molt a la bombolla immobiliària, i ja sabem com va acabar en aquella ocasió”.

Noticias relacionadas

next