CASTELLÓ. La 12a edició d'Ultrasons. Músiques en vibració' ja té data: del 15 al 24 d’octubre es podrà gaudir de dos caps de setmana amb una completa programació musical, intervencions artístiques, i també amb diversos actes de dinamització cultural. La majoria dels esdeveniments tindran lloc al Saló Gòtic de Casa de la Música i els seus voltants, al barri la Sang de l’Alcora.
Des del seu inici l’any 2009, el fil conductor del cicle gira entorn de tres eixos: la pluralitat estilística, la promoció de noves propostes i el compromís cultural amb l’entorn. A més, enguany es vol fer especial èmfasi en “la importància de la perifèria geogràfica a l’hora d’amplificar la diversitat cultural i artística”, més enllà de les programacions que es poden trobar als grans nuclis urbans de ciutats com Castelló o València. Una varietat estilística que consolida l’esdeveniment com a una de les principals cites culturals de la tardor a les comarques de la província, també pel que fa a la creativitat i la innovació.
De la 12a edició d'Ultrasons destaquen noms com 'Musgö', el projecte de l'arpista i cantant Mar Gabarre, que s'estrenarà a terres valencianes per presentar els primers singles del seu segon àlbum. Body Trip és el procés de reconciliació amb el seu cos, després de sobreviure a la violència de gènere. Un àlbum on segueix desenvolupant un estil únic en evolució constant. Aquesta vegada, marcat per grooves inspirats en el trip-hop amb tocs de pop i indie electrònic.
L'agrupació de Raquel Cruces també aterrarà per primera vegada a terres castellonenques amb 'Dame confites', un cançoner tradicional ibèric fruit de la recerca de Cruces durant els últims set anys. Amb tota aquesta investigació, va néixer aquest projecte de recuperació patrimonial: 23 cançons de transmissió oral dedicades als usos i costums dels nostres avantpassats.
Una altra proposta que farà el seu debut a la Comunitat Valenciana serà la de Joina, amb la seua aposta per la música moderna. Joina Canyet, la veu del conjunt, presentarà el seu nou àlbum 'ÒRBITA 9.18', un recorregut des del buit present de no trobar la casa, fins a retrocedir a la nostàlgia del passat i que acabarà mirant al futur amb la por de no arribar a temps. Un àlbum conceptual i intimista on explora noves sonoritats: clàssica, rap, pop, r’n’b electrònic, soul...
Laura Romero, investigadora i creadora en narratives sonores, tancarà el cicle amb el seu projecte de creació especifica, una “espècie de programa de ràdio en directe” titulat 'En el fons de l’altaveu sempre és de nit'. Romero serà el fil conductor d’aquesta experiència d’escolta, junt amb una selecció de textos literaris i experimentacions de gravacions nocturnes. L'artista ha sigut recentment premiada en la categoria de “Short Forms” del Grand Prix Nova.
Seran estrenes absolutes les quatre propostes seleccionades en 'Brots. Convocatòria de suport a la creació', una iniciativa nascuda el passat 2020 de la mà de l’associació 'Mudart. Viu l’escena' i 'Ultrasons. Músiques en vibració' per tal de recolzar projectes artístics nous i en format breu. Tal com reconeixen els organitzadors: “el suport a la creació és un dels fonaments de la convocatòria, sent element de desenvolupament econòmic del territori, promoció d’oficis lligats a la cultura i difusió del talent”.
Amb uns resultats ajustats, Paldestí, de La Inestable de Teatre ha sigut la proposta seleccionada, una peça de microteatre interactiu ambientada a l'Orient Mitjà, on la decisió del públic marcarà la història.
En segona posició h quedat l’espectacle de dansa contemporània, teatre i música Almàtica de Noemí Gurillo, que donarà el tret de sortida al cicle, sent l'única intervenció programada a Castelló (Espai Cultural Obert Les Aules). 'MIMAR', la peça d'Alejandra Peris i Gabriela Peris, ha quedat en tercera posició juntament amb la proposta local 'Quarantine & El presoner' (J. Iserte i Meter Mano Rara). Les germanes Peris transportaran al públic fins al mar a través de la dansa, la música i la poesia, mentre que els alcorins faran submergir-se als espectadors en “les emocions dels dies de tancament”, reinterpretant les fotografies a través de la música.
Amb la voluntat de suportar als artistes locals, la 12a edició d'Ultrasons comptarà amb el músic Jaime Allepuz, qui ha estat seleccionat al CCCC Music Lab, la incubadora de talent emergent musical del Centre del Carme Cultura Contemporània. També participarà la neofolklòrica Suite de Fang, una agrupació autòctona formada pel trombonista Víctor Colomer, amb “la voluntat de conservar i difondre la música tradicional de l’Alcora”. Un projecte amb composicions pròpies, baix el marc de la música moderna i el jazz contemporani. A més, Sara Martínez i Maria Doménech presentaran la seua intervenció artística 'En procés...', una proposta amb arrels alcorines que investiga sobre l’entorn, reflexionant al voltant d'universalitats com la nostàlgia, el pensament individual i la necessitat de fugir.
Amb tot, un any més, Ultrasons renova el seu compromís amb la dinamització cultural de l’entorn. El 'Hot Talk Club – Espai de mediació cultural' tindrà un paper destacat en l'impuls de la reflexió, ara en format de trobada oberta per a dialogar de forma bidireccional entre tots els assistents, sense ponents, guions ni moderadors. Organitzat amb la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén, aquest espai serà l'encarregat de “posar cara a les perifèries, buscar la creativitat del territori, descentralitzar les connexions i visibilitzar els nous centres culturals”.
Una altra via per a enfortir les propostes locals és l’entrega del 'Premi Ultrasons', un reconeixement anual a les personalitats i/o entitats més implicades en el desenvolupament de la cultura del territori. La cinquena edició del premi recau en els dos centres d'educació secundària de la localitat: l'IES Ximén d’Urrea i l'IES l’Alcalatén. Tot gràcies a la seua tasca per al desenvolupament i la difusió del talent de l'alumnat de la comarca.
D'altra banda, destinada a aquests dos centres educatius, en aquesta 12a edició també s'ha organitzat l’activitat 'Ultrasons als instituts', un esdeveniment pensat per a poder apropar la cultura i les vibracions del cicle a les aules. Raquel Cruces impartirà el taller Ritmes ibèrics i la seua evolució per donar a conèixer l'evolució històrica dels diferents gèneres musicals ibèrics.