VILA-REAL. L'Ajuntament de Vila-real ha escomés les obres de rehabilitació i ampliació de l'Alberg de la Mare de Déu de Gràcia, un projecte que té com a principal objectiu optimitzar els usos d'aquest espai, integrant-lo en l'entorn i respectant la singularitat arquitectònica d'aquest. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha presentat aquest matí l'obra acompanyat pels arquitectes de l'estudi Emac, Pau Batalla i Miguel Martínez, autors del projecte, a més de representants de l'empresa Zarzoso, que duu a terme els treballs.
Obiol ha assenyalat que “estem davant un projecte digne, de primera divisió, que ens permetrà guanyar nous usos per a l'alberg, amb la construcció d'un pavelló envidrat, però que sobretot servirà per a dignificar i rehabilitar l'edifici”, situat en ple paratge del Termet de la Mare de Déu de Gràcia.
El regidor ha subratllat el treball que han realitzat els arquitectes, que compten amb una àmplia i reconeguda experiència dirigint obres i guanyant concursos d'idees, i ha agraït també a l'empresa Zarzoso la seua predisposició i col·laboració per a fer realitat un projecte “que ens ha costat molt d'esforç tirar avant pels contratemps en les licitacions”. Finalment, en l'última licitació, l'obra s'ha adjudicat per import de 503.000 euros i un termini d'execució de sis mesos. La Diputació de Castelló aporta gran part del finançament, 360.000 euros, per la qual cosa Obiol ha agraït a la institució provincial la seua col·laboració.
El regidor ha posat l'accent que la rehabilitació aposta per mantindre la singularitat i idiosincràsia de l'immoble, que es va projectar en 1930 com a part d'un gran projecte de l'arquitecte Eugenio Cendoya per a urbanitzar tot el paratge construint una ciutat-jardí. Finalment, per diferents circumstàncies, el projecte ‘Mucho aire y mucho sol’ es va substanciar únicament en l'escalinata i l'alberg, concebut com un pavelló d'estiu.
Per part seua, Pau Batalla ha agraït a l'Ajuntament de Vila-real el suport i l'oportunitat professional que suposa aquesta intervenció arquitectònica, ja que “el Termet és un dels espais més emblemàtics de Vila-real i de la comarca”. L'arquitecte ha destacat com a element central de l'obra la construcció d'un pavelló envidrat “que convertisca aquest alberg en un espai del segle XXI”.
Batalla ha detallat que “la idea del projecte és retornar l'edifici a l'activitat i a l'actualitat”. L'element més destacat, el pavelló frontal que pren els arcs de les llindes de les finestres com a referència per a projectar un espai cobert amb voltes catalanes i envidrat que ampliarà la superfície coberta de l'alberg i que serviria com a espai multiusos amb una superfície d'uns 50 metres quadrats. També es reurbanitza tot l'entorn i es posa en valor la cara nord de l'edifici que mira al riu.